Vredi probati

Za život punim plućima!

Svetska istraživanja pokazuju da je Srbija rekorder u konzumiranju cigareta. Dobra vest je da se zavisnost od cigareta može izlečiti uspešno, za mesec dana
Medicina
16:00h Autor:
Za život punim plućima!
Foto: Promo

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se 31. januara. Iako je to jedan od retkih datuma kada se na „sva zvona“ bruji o zdravstvenim posledicama pušenja, neslavna statistika o oboljenjima usled konzumiiranja cigareta, koja je tad u fokusu ne odnosi se samo na oboljenja o kojima se poslednjeg januarskog dana govori.

Analize govore da u Srbiji, u kojoj je životni standard prilično nizak, građani dnevno potroše za cigarete preko 4,1 miliona evra tj. 1,5 milijardi evra godišnje što je skoro godišnji budžet Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje! Sa druge strane, lečenje štetnih posledica koje izaziva duvanski dim je sve skuplje.

Svetska istraživanja pokazuju da smo rekorderi u konzumiranju cigareta. Nema potrebe posebno podvlačiti ni da je pušenje glavni faktor rizika za nastanak mnogih hroničnih oboljenja, raka i prevremene smrtnosti. Broj obolelih i broj smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem u Srbiji je u porastu. Dobra vest je da se zavisnost od cigareta može izlečiti uspešno, za mesec dana.

Služba za odvikavanje od pušenja na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, prva je stanica za sve kojima je kvalitet života ispred zadravstvenog i ekonomskog mazohizma - konzumacije cigareta.

"Uz tablete citizina i savetodavnu, psihološku podršku doktorke Ike Pešić, prestala sam da pušim posle 25 dana. Istina, nije bilo lako. Malaksalost, loš san, razdražljivost, osećaj gladi i blaga glavobolja, doveli su me u iskušenje da šestog dana od početka terapije, kad sam potpuno prestala da uzimam cigarete, zapalim bar jednu. Taj osećaj me pratio neko vreme, ali već posle 10 dana, imala sam bolju kondiciju, poboljšala su mi se čula ukusa i mirisa. Nakon samo dve sedmice, duvanski dim počeo je da mi smeta. Zahvaljujući adekvatnoj terapiji i pomoći stručnjaka, uspela sam da premostim apstinenciju i psihološke krize. Unapredila sam zdravlje i stil života. Iz iskustva, toplo preporučujem svim pušačima da se uključe u program odvikavanja . Dobiće svu neophodnu podršku da, za samo mesec dana, kao ja, dobiju život koji mogu bukvalno da žive punim plućima", priča D.V.

Foto: Promo
Foto: Promo

Biljni lek na bazi citizina, koji se koristi u procesu odvikavanja od pušenja, deluje na telo pušača slično kao nikotin.

Foto: Promo
Foto: Promo

Mehanizam delovanja citizina je složen i sličan mehanizmu delovanja nikotina, i zbog toga dovodi do postepenog prestanka pušenja. Nije toksičan, ne stvara zavisnost, pomaže u prevenciji pojave apstinencijalne krize pa se zato može koristiti kao efikasna i dobro podnošljiva metoda u lečenju nikotinkse zavisnosti.

Citizin je namenjen pušačima - zavisnicima (hronični pušači) koji žele da ostave duvan a kojima, uz zdravstveno - ekonomski aspket, dodatni motiv treba da bude odgovornost prema nepušačima u blizini pušača a koji su, udišući dim, izloženi štetnim efektima cigareta. Važno je da pušač najpre porazgovara sa lekarom ili farmaceutom, a zatim da tačno po uputstvu, koristi lek. Ono što će ohrabriti pušače - nije potrebno da odmah i naglo prestanu da puše kako bi počeli da koriste tablete citizina, ali ohrabruje i to što znaju da za mesec dana mogu zauvek da se otarase duvana.

Ako vas ništa od navedenog ne motiviše da prestanete sa pušenjem, razmislite ponovo jer - pušači u proseku žive deset godina manje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs