Isprobajte

Svi domaći lekovi protiv upornog kašlja: Deluju bolje od sirupa! (RECEPT)

Nabavite potrebne sastojke i krenite u pripremu ovih lekova
Medicina
19:30h Autor:
Svi domaći lekovi protiv upornog kašlja: Deluju bolje od sirupa! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Kašalj je jedan od veoma čestih zdravstvenih problema, zbog kojih se pacijenti obraćaju lekarima. Razlozi zbog kojih se javlja kašalj mogu biti različiti.

Uglavnom kašalj ukazuje na postojanje neke bolesti, a u nekim slučajevima može značiti i da organizam pokušava da pročisti disajne puteve. Do kašlja dolazi i kada virusi i bakterije nadražuju živčane završetke u disajnim putevima.

U situacijama kada kašalj iscrpljuje organizam mora se obavezno lečiti. Pre upotrebe bilo kakvih lekova, uvek treba pokušati sanirati kašalj prirodnim putem, koji se mnogo puta pokazao kao veoma efikasno rešenje. Uzročnici kašlja takođe su različiti. Pušenje je jedan od najčešćih izazivača ove neprijatne iritacije, kao i bronhitisi i iritansi iz spoljašnje sredine.

Postoje mnogi lekovi koji se mogu pripremiti u toplini čovečijeg doma. Potrebno je nabaviti sastojke kao što su med, đubir, limun, crveni luk, ljutu papričicu i još po nešto kako bi se uspešno pripremili prirodni lekovi.

Ljuti sirup protiv kašlja

Ljuti prirodni sirup protiv kašlja veoma je jednostavno prirpemiti. On će u velikoj meri ublažiti kašalj. Najaktivniji sastojak ovog leka je đumbir, jer on u sebi sadrži flavanoid, kvercetin ifenole, koji imaju antioksidantska i antivirusna svojstva.

Sastojci koji su potrebni za prirpemu ovog leka su sledeći:

3 sveža đumbira narendana; 1 crveni luk sitno iseckan; 4 kašičice što kvalitetnijeg meda.

Prirprema se veoma lako. Potreno je med staviti u jednu posudu u koju će se dodati i iseckani crveni luk kao i narendani đumbir. Svi sastojci dobro se promešaju kao bi se sjeinili u homogenu smesu, koju je potrebno ostaviti preko noći da odstoji. U tom periodu odmora med će uspešno apsorbovatisastojke iz luka i đumbira.

Iduće jutro izvaditi sastojke iz meda, mada nije greška ni ostaviti ih zavisi od želja korisnika leka. Preporučeno je konzumirati jednu kašičicu, pet do šest puta u toku jednog dana.

Ovaj prirodni ljuti sirup ima snažno delovanje na kašalj i za jako kratko vreme osetiće se olakšanje.

Običan čovek probao i otkrio: So, biber i limun leče na 9 načina!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čaj od đumbira

Decenijama unazad đumbir se koristi kao prirodni lek u borbi protiv kašlja. Kvrge od đumbira veoma su ekasneu ublažavanju, pa čak i otklanjanju kašlja. Ova lekovita biljka pomoći će kod iskašljavanja i pročišćavanja disajnih puteva.

Đumbir ima antihistaminska desjtva i baš iz tih razloga, pokazuje toliko dobre rezultate. Za prirpemu ovog čaja za kašalj potrebno je pripremiti: 1 kašiku meda; 2 kašike svežeg limunovog soka; 12 režnjeva svežeg đumbira.

Za pripremu potrebno je spremiti 6 dcl vode ukoju se stavljaju režnjevi đumbira. Na laganoj vatri zagrejati vodu i đumbir, ali voditi računa da vodane provri. Nakon deset minuta kuvanja procediti skuvani čaj i dodati jednu veliku kašiku meda i dve kašike svežeg limunovog soka. Zavisi od ukusa i količina dodavanog meda. Ukoliko je ukus previše ljut može se dodati još meda i vode. U toku jednog dana potrebno je popiti nekoliko šoljica ovog moćnog napitka.

Sirup sa medom i limunom protiv kašlja

Priprema ovog sirupa je više nego jednostavna, a efikasnost više nego odlična. Za med je od davnina još poznato da je odličan u borbi protiv kašlja, prehlade i gripa. Med u sebi čuva protivupalne i antibakterijske sastojke, koji ga čine toliko snažnim. Postoje naučna istraživanja koja svedoče činjenici da med ublažava noćni kašalj bolje od bilo kog drugog leka. U kombinaciji sa limunom dobija se nepogrešivo dobra doza prirodnog leka koja podiže imunitet i održava vitamin C u ljudskom organizmu na zavidnom nivou.

Potrebno je spremiti sledeće namirnice kako bi mogli napraviti ovaj prirodni lek: 150 ml meda; 50 ml sveže isceđenog limunovog soka; 50 ml kokosovog ulja ili maslinovog ulja po želji.

Svi pomenuti sastojci najpre se pomešaju i dobro promešaju kako bi se uspešno sjedinili. Smesu je potrebno zagrejati na umerenoj vatri, sve dok provri. Dobijenu smesu sipati u sterilnu bočicu i pripremljeni napitak čuvati u frižideru. Ovako prirpemljen lek može se čuvati najviše tri nedelje.

Doza koje se treba pridržavati je jedna kašika sirupa dva do tri puta u toku dana. Lek se može upotrebljavati sve dok simptomi kašlja zauvek nenestanu.

Sprski doktori ga prepisuju kao lek: Zašto treba da pijete prepečeno mleko!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sirup za težak i uporan kašalj

Da bi se napravio ovaj sirup, koji je zaista snažan efikasan trebaće malo više sastojaka, ali svaki trud oko ovog leka se isplati, jer je olakšanje zagarantovano: 1 štapić cimeta; 2 grančice majčine dušice; 150 ml meda; 50 ml sveže isceđenog limunovog soka; 50 ml kokosovog ulja; 1 ljuta papričica iseckana; 1 češanj belog luka izgnječen; 1 crni luk manje veličine sitno iseckan.

Cimet, majčina dušica, beli luk, ljuta papričica i crni luk treba staviti u tiganj i sve zajedno preliti medom i uljima koja su navedena. Sastojke je potrebno promešati i dobro ih zagrejati do vrenja. Skloniti sa vatre kada provri i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi.

Tako ohlađenu smesu dobro procediti, kako bi se dobila smesa od ulja u meda. Dobijena smesa vraća se na tiganj i dodaje joj se limunov sok. Za čuvanje ovog sirupa neophodno je obezbediti sterilne bočice. Kada se napune sirupom dobro se zatovre i čuvaju na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Naredne tri nedelje sirup će biti upotrebljiv za konzumiranje,nakon čega mu ističe rok.

Preporučena doza za konzumiranje ovog sirupa je 1 kašika tri do četiri puta dnevno.

Luk i med kao lek protiv kašlja

Od davnina ljudi su koristili med i luk kako bi se otarasili upornog i iritirajućeg kašlja. Da bi se uverili u efikasnost ove kombinacije potrebno je pripremiti: 1 veću glavicu crnog luka; tri kašike bagremovog meda.

Glavicu luka iseckati na sitne komade i ostaviti u manjoj posudi. Preko toga preliti tri kašike meda i posudu poklopiti. Tako poklopljenu smesu od luka i meda ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kada se primeti sok koji se stvorio spajanjem ove dve namirnice, napitak je spreman za proceđivanje.

Kada se procedi piti po jednu kašiku sirupa u toku jednog dana. Ukoliko se sirup pravi namenski za decu najbolje je učiniti sa medom, limunovim sokom i malom količinom šećera u prahu. Ukus i miris ovog napitka su prijatni i deca će ga rado piti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs