često simptom nekih drugih prikrivenih oboljenja

Anemija: Uzroci i lečenje

Kada se nivo hemoglobina u krvi koji prenosi kiseonik spusti ispod normale za osobu se kaže da je anemična
Medicina
13:30h Autor:
Anemija: Uzroci i lečenje
Foto: Shutterstock

Anemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Ovo oboljenje može da ima ozbiljan uticaj na život obolelih osoba.

Anemija se često javlja usled nedostatka gvožđa (minerala koji je neophodan za stvaranje hemoglobina), ali postoje i drugi uzroci. Anemija je neretko simptom nekih drugih prikrivenih, tj. primarnih poremećaja ili oboljenja.

Simptomi uključuju: zamor, iscrpljenost, zatim bledu ili sivkastu kožu, vrtoglavicu, ubrzan rad srca i nedostatak daha pri najmanjem naprezanju, kao i glavobolje.

Konsultujte svog lekara

Anemiju ne treba olako shvatiti. Ona ne mora biti ali isto tako može da bude simptom neke ozbiljne bolesti. Za postavljanje valjane dijagnoze i utvrđivanje porekla anemije neophodno je posavetovati se sa lekarom.

Uzroci:

  • Gubitak krvi
  • Brojna oboljenja bubrega, zglobova, digestivnog trakta, creva, koštane srži
  • Neodgovarajuća ishrana i nedostatak vitamina i gvožđa
  • Menstruacija (naročito kada je neprirodno obilna ili bolna) glavni je uzrok nedostatka gvožđa u organizmu kod žena, zajedno sa trudnoćom koja crpi rezerve gvožđa iz organizma.
  • Crevni poremećaji, kod kojih se gubi krv ili javlja loša apsorpcija gvožđa i vitamina, mogu uzrokovati anemiju. Ona takođe može biti posledica dugotrajnih, obično upalnih procesa i bolesti kao što je reumatski artritis, kada se anemija ne može lečiti isključivo ishranom ili vitaminskim dodacima.

Kao preventivnu meru uvedite namirnice koje su bogate gvožđem i vitaminima. Smanjite unošenje svih vrsta hrane koje mogu da oslabe apsorpciju gvožđa, kao što su mekinje, namirnice koje su bogate fosforom (poput gaziranih napitaka) ili stimulanti (čaj, kafa).

Preventiva i lečenje anemije

Najbolja terapija za lečenje anemije krije se u pravilnoj ishrani. Najbolji biljni izvori gvožđa su proso, kakao, pivski kvasac, mahunarke, ovas, susam, cvekla, kopriva i klice.

Kopriva: Pijte 10-15 ml svežeg soka tri puta na dan. Čaj od koprive: Potopite 2-4 g osušenih listova u šolju ključale vode a zatim procedite. Pijte 3 šolje na dan.

Za lečenje anemije su veoma korisni: aronija, borovnica, crna ribizla, kupina i sokovi od istih, kupinovo vino, pivski kvasac, kapi koprive, sirup od koprive, 3-4 suve šljive dnevno takođe mogu pomoći kao i korišćenje napitka od čistog kakaoa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs