Uoči Svetskog dana srca

Kardiolog Kliničkog centra otkriva: Mislite da je pritisak 120/80 normalan? U zabludi ste!

Od visokog pritiska u Srbiji boluje svaki drugi građanin
Medicina
09:40h Autor:
Foto: Thinkstock

Uvreženo mišljenje da je normalan krvni pritisak 120 sa 80, i da su sve vrednosti iznad toga poziv za hitan odlazak kod kardiologa - više ne važi.Evropsko kardiološko udruženje izdalo je nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u merenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).

Prof. dr Branko Beleslin, kardiolog u Kliničkom centru Srbije i predsednik Udruženja kardiologa Srbije, uoči Svetskog dana srca, priča za Blic o najnovijim kriterijumima, koje se već primenjuju u našoj zemlji.

"Najveći broj naših građana smatra da je 120 sa 80 normalna vrednost pritiska. Međutim, krvni pritisak do 140 sa 90 je granica do koje se smatra da neko ima normalan pritisak. To, ipak, ne važi za dijabetičare, za koje je granica do 130 sa 80, kao i kod starijeg stanovništva", ističe prof. dr Beleslin.

Krvni pritisak se leči prema godinama starosti: Tabela referentnih vrednosti! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ranije se međutim, smatralo da ako neko ima pritisak 139 sa 89 da je već u predhipertenzičnom stanju, da mora da pije lekove kako se ne bi povećao rizik od srčanog udara. Međutim, kako se sve menja, tako su i ove granice pomeraju. U Evropi su kriterijumi za visok pritisak malo fleksibilniji, s tim što treba voditi računa i obratiti pažnju na svakog pacijenta dok se ne pojave komplikacije koje izaziva visok pritisak, objašnjava naš sagovornik.

U Srbiji svaki drugi boluje od visokog pritiska

Od visokog pritiska u svetu boluje svaki peti, a u Srbiji svaki drugi građanin. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života.

Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, pa je to razlog zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Neke osobe imaju nespecifične simptome, pa se žale na glavobolju, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu i osećaj pritiska u grudima. To je razlog zašto ova bolest dugo ostaje skrivena ili se otkrije slučajnim merenjem, najčešće posle komplikacija. Hipertenzija oštećuje krvne sudove, a prvo utiče na oštećenje srčanog mišića.

Svakog jutra popijte čašu zlatne vode: Popravlja sve, od glave do pete! (RECEPT)

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prof. dr Beleslin ističe da je uoči Svetskog dana srca, Udruženje kardiologa Srbije radilo istraživanje među građanima koliko znaju o hipertenziju, njenom uzroku nastajanja ali i o terapiji koju primaju.

Rezultati su šarenoliki, ali ukazuju da država, kao i nevladini sektor moraju zajednički mnogo više da rade na zdravstvenoj prosvećenosti građana.

"Trećina pacijenata ne zna uzrok svoje hipertenzije i smatraju da nisu mogli da izbegnu visok pritisak. Isto tako za to krive, u najvećem broju, stres. Ono što je poražavajuće, 30 do 40 odsto njih ne zna koju terapiju pije, kao ni tačnu dozu leka", kaže doktor.

Parola ovogodišnjeg Svetskog dana srca, koji se održava 29. septembra, jeste "Znanje je moć - čuvaj svoje srce".

Kompletno čišćenje debelog creva za 24 sata: Izbacite otrove i suvišne masnoće! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs