Obavezno uvrstiti u ishranu

Otklanjaju stres, umor, ali i viruse: Voće koje obnavlja oštećene ćelije u organizmu!

Zima se ne može zamisliti bez ovog voća, jer jedino ono može da osnaži vaše telo
Medicina
17:30h
Otklanjaju stres, umor, ali i viruse: Voće koje obnavlja oštećene ćelije u organizmu!
Foto: Shutterstock

Činjenica je kako prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, prema količini vitamina C - narandžu, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi samouvereno prestiže čak i kalijumom bogatu bananu!

Konzumiranje 2 kivija na dan tokom zimske sezone čuva nas od bolesti srca i krvnog sistema, moždanog udara, raka i bolesti disajnih organa – ističu stručnjaci zdrave ishrane.

Ovo voće smeđe boje, prekriveno dlačicama s ukusnim i sočnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tokom zimskih meseci jer je reč o pravoj vitaminskoj bombi, naročito kada je reč o vitaminu C (količina vitamina C dva puta je veća nego u narandži!).

Kao što smo već napomenuli, jedinstvena mešavina nutrijenata, vitamina i minerala u ovom aromatičnom voću moćan je saveznik u borbi protiv bolesti srca, znatno smanjuje rizik od moždanog udara, raka, bolesti disajnih organa, te kao prirodno sredstvo za blago razređivanje krvi deluje poput aspirina, ali bez ikakvih neželjenih nuspojava blagotvorno delujući na kardiovaskularni sistem ismanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.

Reguliše stolicu, čisti krv i čuva srce: Namirnica koja nam pomaže da zimu izguramo bez bolesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kivi takođe smanjuje nivo LDL („lošeg”) holesterola u krvi te snižava krvni pritisak. Rezultati brojnih ispitivanja dokazali su kako kivi, ne samo što smanjuje nivo tkz. oksidacijskog stresa (pomak ravnoteže u ćelijskim oksidativno-redukcijskim reakcijama u smeru oksidacije) i oštećenja DNK, već ujedno i podstiče oštećene ćelije na regeneraciju.

Kivi je neizbežan sastojak gotovo svih programa ishrane za obolele od karcinoma, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zaceljivanja rana.

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija tokom sezone idealna je količina koja će pomoći imunološkom sistemu organizma da se uspešno suprotstavi naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci iz kivija najbolje će biti iskorišćeni ukoliko konzumiramo svež plod i to odmah ujutro – na prazan želudac.

Kivi u sebi sadrži enzime koji jestivi deo plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trena kada ga rasečemo ili oljuštimo.

Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, seckanje kivija ostavite za sami kraj. Snaga antioksidansa raste sa zrelošću kivija pa je najbolje jesti isključivo dobro sazrele plodove koji su mekani na dodir.

Poboljšava koncentaraciju, odvikava do slatkiša, jača kosti: Ovaj lek mora da proba svaka žena!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs