Malo ko zna

Zašto je bitno da svakog dana očistite jezik: Sve dobrobiti drevne metode!

Beli tanki sloj, koji prekriva naš jezik, označava da u njemu žive milioni bakterija
Medicina 08.06.2016. - 21:34h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Thinkstock

Čišćenje jezika je drevna ajurvedska metoda, koja danas postaje sve popularnija jer efikasno leči zadah iz usta. Međutim, ova metoda ima i druge dobrobiti za zdravlje i može da bude važan element vašeg programa za čišćenje organizma. Dok spavamo, naše telo je preokupirano izbacivanjem toksina iz organizma. Jezik je jedan od organa preko kojeg telo eliminiše toksine iz sistema za varenje. Deo tih toksina manifestuje se kao bele naslage na jeziku. Nežno stružući jezik svakog jutra možete da ga očistite od toksina i da se rešite lošeg zadaha iz usta.

 

Stavite uveče ovu mešavinu pod jezik: Nikada više nećete biti umorni! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dobrobiti čišćenja jezika

 

Ajurvedsko čišćenje jezika praktikuje se u Indiji već stotinama godina. Redovno čišćenje jezika oslobađa ga belih naslaga, poboljšava osećaj ukusa, uklanja neprijatan zadah iz usta i štiti zdravlje zuba i usne duplje.

 

Beli tanki sloj, koji prekriva naš jezik, označava da u njemu žive milioni bakterija. Čišćenje jezika se preporučuje osobama koje boluju od čestih infekcija uha, grla i nosa.

 

Čistač jezika uklanja bakterije koje se množe na jeziku i na takav način sprečava dalju infekciju. Održavanje jezika čistim takođe normalizuje probavu. (Ajurveda smatra da proces varenja počinje još u ustima, kada se pljuvačka meša sa hranom i počinje da je razgrađuje.)

 

Čistač jezika ne samo da čisti, nego i nežno masira jezik. Ovo je važno, jer prema tradicionalnoj kineskoj medicini na jeziku je smešteno mnoštvo akupunkturnih tačaka.

 

Prvi znakovi svih bolesti vide se na jeziku: Pregledajte se dok ne bude kasno!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako koristiti čistač jezika

 

Čistači jezika mogu da budu izrađene od zlata, srebra, bakra, mesinga i nerđajućeg čelika. U poslednje vreme čak su se pojavili i plastični čistači jezika. Ako niste u mogućnosti da ga nabavite, jezik možete da čistite i kašikom.

 

Ispružite jezik napolje. Uhvatite čistač jezika za oba kraja i njegovim lučnim delom posegnite do samog korena jezika. Stružite jezik od nazad prema napred 4-5 puta. Svaki put isperite belu sluz sa čistača. Kada ste gotovi, dobro isperite usta i čistač, pa ga osušite. Proceduru čišćenja jezika ponovite svakog jutro nakon buđenja.

 

Test od 60 sekundi, treba vam samo kašičica: Da li su vam unutrašnji organi bolesni?

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...