Strašan propust

Horor zbog greške lekara: Osećala sam kako seku i da mi je ceo stomak otvoren!

Pokušala sam da pomerim prste, ali niko nije ništa primetio. Osećaj zarobljenosti je bio gori od bola. Osetila sam čistu paniku, mislila sam da ću umreti, ispričala je Sara koja se probudila u sred operacije
Medicina 26.05.2016. - 19:31h Autor: Avaz
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ležanje u paralizi na operacionom stolu, osećajući svaki rez i pokret hirurškog noža bez mogućnosti ispuštanja glasa jedna je od najgorih "noćnih mora" koju može da zamisli pacijent koji se sprema za operaciju. Dolazak svesti tokom operacije nije novi pojam, a naučnici s Univerziteta Oksford tvrde da je mnogo takvih situacija, piše Daily Mail.

 

Srećom, od 10.000 pacijenata ovaj fenomen iskusiće samo jedan, a do sada je zabeleženo više od 153 izolovanih slučajeva buđenja na operaciji.

 

Sara Njuton (32) iz Velike Britanije išla je na operaciju želuca i kičme. Ona se seća da su joj postavili cevčicu u ruku, zatim joj se smračilo, a sledeće čega se seća je jak bol.

 

Dečak je hitno primljen u bolnicu: Ono što je usledilo, nateraće vam suze na oči!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Osećala sam kako seku, kako mi je ceo stomak otvoren. Nisam bila sigurna da li sanjam ili ne. Čula sam ih kako komentarišu krvarenje i pokušala sam da vrisnem, ali nisam uspela da proizvedem zvuk. Pokušala sam da pomerim prste, ali niko nije ništa primetio. Osećaj zarobljenosti je bio gori od bola. Osetila sam čistu paniku, mislila sam da ću umreti", ispričala je Sara.

 

U toku hirurške intervencije setila se da joj je hirurg pre operacije objašnjavao da će njen stomak biti poslednje što će seći, pa je pronašla malo utehe u tome što se probudila pred sam kraj. Da bi odvukla misli i smirila se, brojala je svaki šav. Bila je budna punih 40 minuta svoje operacije, a prvu stvar koju je rekla u bolničkoj sobi bila je: "Bila sam budna!"

 

Preživeo zahvaljujući ekstremnom očevom potezu: Lekari ga otpisali, a onda se desilo čudo! (VIDEO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Anesteziolog je priznao da je promenio svoju uobičajnu praksu, odnosno redosled davanja određenih anestetika. Izvinio se, a bolnica joj je isplatila 30 hiljada funti odštete.

 

Pacijenti tvrde da nisu osećali bol u svom punom intenzitetu, već pre osećaj zatezanja i gušenja. Osim toga, za većinu je neprijatno iskustvo bilo slušanje razgovora lekara, bilo da su komentarisali samog pacijenta ili tok operacije.

 

Do buđenja usred operacije najčešće dolazi zbog nedovoljne doze anestetika ili neosetljivosti organizma na lekove, a iskustvo "budnosti" obično traje oko pet minuta, kažu istraživači.

 

Ono što lekari govore pacijentima, da pod anestezijom spavaju, zapravo nije istina. Studija provedena u SAD otkrila je da prilikom hirurških zahvata, kombinacija lekova dovodi mozak pacijenta u stanje nesvesti, jedne vrste reverzibilne kome. Zato tokom operacije nisu u stanju da sanjaju. Mozak je zapravo na neki način umrtvljen. Moždane funkcije su tada na nivou onih pacijenata koji su u komi.

 

Čitave noći sedeo pored umirućeg oca: Veliku tajnu otkrio tek ujutro!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...