Testirajte se

9 simptoma koji kažu: Dijabetes uništava tvoje telo!

Obratite pažnju na svaki signal koji vam telo šalje, jer može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema ako imate dijabetes a ne lečite ga
Medicina
18:16h Autor:
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slavni holivudski glumac i dobitnik Oskara Tom Henks priznao je pre nekoliko dana da je bio "totalni idiot". Naime, Henksu je pre tri godine dijagnostikovan dijabetes tipa 2 i slavni glumac veruje da je dobio tu bolest kao posledicu svog lošeg načina ishrane.

 

"Bio sam težak. Videli ste me u filmovima, znate kako sam izgledao. Bio sam totalni idiot", izjavio je Tom Henks u razgovoru za Radio Times.

 

Henks sebe smatra delom "lenje američke generacije", kako se izrazio.

 

Dijabetes tipa 2 je najuobičajniji oblik ove bolesti i obuhvata oko 90 posto svih dijagnostifikovanih slučajeva. Od tipa 1 oboleva se relativno naglo, a može se prepoznati po neobjašnjivom gubitku težine.

 

Dijabetes tipa 2 događa se kada telo ne proizvodi dovoljno insulina da pravilno funkcioniše ili telesne ćelije ne reaguju na insulin. Zbog toga glukoza ostaje u krvi i ne koristi se kao pogonsko gorivo tela.

 

Da li možemo da prepoznamo dijabetes pre nego što nas pogodi? Kakvi su znakovi koji ga najavljuju?

 

1. Pojačana žeđ

 

Nagli napad žeđi jedna je od najočitijih simptoma dijabetesa tipa 2. Osobe mogu da osete pojačanu žeđ u kratkom vremenskom razdoblju, a to može biti znak povećanog nivoa glukoze u krvi, što stimuliše centar u mozgu koji signalizuje žeđ.

 

Sprečava rak i dijabetes, pomaže kod mršavljenja: Za šta je sve dobra voda sa biberom? (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Malaksalost

 

Nespecifičan, ali važan simptom dijabetesa tipa 2 je opšti osećaj umora. Do osećaja malaksalosti može doći u slučaju dijabetesa kad je nizak nivo šećera u krvi i nema dovoljno "goriva" za ćelije u telu. Ali, malaksalost i umor mogu nastati usled mnogih drugih medicinskih stanja, kao što su anemija ili depresija, tako da nisu najpouzdaniji indikator dijagetesa.

 

3. Loša ishrana

 

Redovna nepravilna ishrana može biti znak da ste na putu dijabetesa tipa 2. U to se može uključiti unošenje mnogih "pogrešnih" izvora kalorija, ili pušenje. Dijabetes tipa 2 mogu prouzrokovati i neki lekovi, kao i steroidi.

 

4. Proširen struk

 

Ukoliko ste gojazni već sa 21 godinom, takođe riskirate razvoj dijabetesa. Takođe, ako se vaš struk povećao u opsegu od mladenačkih dana, to može biti indikator.

 

5. Prekomerno uriniranje

 

Prekomerno mokrenje takođe može biti znak, posebno ako se zbog toga dižete usred noći ili, naročito kod žena, ako uz to trpite genitalni svrab ili infekciju. Prekomerno mokrenje nastaje kada se glukoza "preliva" iz krvi, što smeta sposobnosti bubrega da koncentrišu mokraću. Genitalni svrab može prouzrokovati infekcija kandidom, a ako se takve infekcije često događaju i traju, trebali biste se testirati na dijabetes.

 

Šta će se desiti u telu ako izbacite šećer na samo 9 dana: Nova otkrića će vas šokirati!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Statični način života

 

Ukoliko imate sedeći posao, naprimer ukoliko ste taksista, i ne praktikujete redovno fizičke aktivnosti ili hobije, takođe biste se morali testirati.

 

7. Kožne infekcije

 

Ako vaše kožne infekcije ili rane primetno sporije zaceljuju, to bi mogao biti površinski simptom dijabetesa. Delimično je tako jer cele krvne ćelije koje se bore protiv infekcija postaju manje delotvorne kada je nivo glukoze visok, te zbog toga ranama treba značajno duže da zacele.

 

8. Utrnulost i zamagljen vid

 

Razdoblja mutnog i zamagljenog vida mogu biti indikator dijabetesa tipa 1 i tipa 2, a pacijenti takođe mogu obratiti pažnju na povremeno trnjenje prstiju.

 

9. Podložna grupa

 

Vredi se testirati na dijabetes tipa 2 ako neko u vašoj porodici već ima tu bolest.

 

Ruski čaj četiri trave: Šoljica dnevno sprečava dijabetes i leči pankreas! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...