Obratite pažnju

Slavni ginekolog otkriva 5 nepoznatih činjenica o vagini: Svaka žena mora da zna!

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno telo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo
Medicina
21:10h Autor:
Slavni ginekolog otkriva 5 nepoznatih činjenica o vagini: Svaka žena mora da zna!
Foto: Thinkstock

Postoje razni znakovi koji ukazuju na to da nešto nije u redu "tamo dole".

Veliki broj žena brine se i oko izgleda vagine, šta je normalno, a šta nije. Zbog sramote ili straha zanemaruje se intimno zdravlje ili pak bezrazložno opterećuje, a neke će ići tako daleko da će vaginu staviti "pod nož" kako bi je doterale. Operacije se rade na velikim i malim usnama, ali jesu li one zaista potrebne?

Vodeći britanski ginekolog dr Ahmed Ismail, objašnjava da vagine postoje u različitim oblicima i bojama i da, osim ako se ne javlja bol ili neprijatni osećaj, svaka je savršena, piše Dejli Mejl.

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno telo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo. Zato dr Ismail otkriva najčešća pitanja i teme svojih pacijentkinja:

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

1. Ne postoji vagina savršenog izgledaVelike usne su u proseku duge oko 8,1 cm - što odgovara veličini prosečnog laka za nokte. Ipak, raspon veličina je znatno veći od toga - u studiji iznosi od 4,5 do 11,5 cm. Male usne okružuju otvor vagine, a zanimljivo je da je leva mala usna u proseku nešto šira - oko 2,1 cm, a desna oko 1,9 cm. Leva mala usna je u proseku duga oko 4 cm, dok je desna duga oko 3,8 cm.

Kao i kod veličine velikih usana, ni veličina malih nema veze s veličinom vaginalnog otvora. Klitorisu, koji se još naziva dražica, jedina je uloga seksualno zadovoljstvo. Prosek širine klitorisa iznosi oko 0,8 cm (dok raspon širine učesnica u studiji iznosi od 0,2 do 2,5 cm). Prosečna dužina iznosi 1,6 cm, s rasponom od 0,4 do 4,0 cm. Veličina samog klitorisa nema uticaja na intenzitet ženskog zadovoljstva.

2. Ako nema boli, nema potrebe za labioplastikomSve vagine se proširuju za vreme seksa, a broj odnosa ne utiče na veličinu. Prema studiji na više od 200 žena, vaginalni kanal je u proseku dug 9,6 cm, a širok od 2,5 do 3,5 cm. Žene s širinom oko dva centimetara, najčešće osećaju bol pri seksu i realno su jedini kandidati za operacije, dok su druge estetske želje samo pitanje taštine i prevladavajućih trendova koji dolaze iz pornografske industrije.

Sasvim običan dan na ginekologiji: Medicinska sestra otkriva bizarne tajne ovog posla!

3. Vagina se menja s godinamaVeličina velikih usana nema veze s veličinom vagine, a zanimljivo je i to što se usne smanjuju kako žena stari. U dvadesetima se spoljašnje usne smanjuju naspram izgleda u pubertetu, a u 30-ima se najčešće javljaju tamniji delovi kože na vagini koji su povezani sa hormonalnim promenama. U kasnijoj dobi koža vagine stari na isti način kao i koža ostalih delova tela usled gubitka kolagena, a stidne dlake počinju da sede nešto kasnije nego kosa.

4. Ne upoređujte svoju sa tuđimaPostoje razlike u izgledu vagine s obzirom na rasu i genetiku, pa na primer Kineskinje imaju znatno manje izražene spoljašnje usne i klitoris nego Ruskinje i tako dalje. Poređenje nema smisla, a lepota vagine je kao i lepota svega ostalog - u oku promatrača.

5. Ako je čista i zdrava - savršena jeVagina se sama čisti, a upravo je to uloga vaginalnog iscedka, koji je sasvim normalna i uobičajena pojava. Proziran ili beličast iscedak posledica je promene u nivoima hormona i samog čišćenja zidova vagine, a on ispira bakterije, stare ćelije i razne patogene i sprečava njihov ulazak u matericu. Zbog toga ne postoji potreba za korišćenjem parfimisanih šampona koji mogu da naruše prirodno kiselu pH vrednost.

Žene umiru od ove bolesti češće nego od raka: Simptomi koje niko ne shvata ozbiljno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs