Iz udobnosti sopstvenog doma

Lako: Sami testirajte da li vam je srce zdravo

Merenje obima struka, broja otkucaja srca u stanju mirovanja, kao i nakon napornih vežbi, može vam pomoći da procenite rizik od srčanih bolesti
Medicina
16:02h Autor:
Lako: Sami testirajte da li vam je srce zdravo
Foto: Shutterstock

Sudbina vašeg srca je u vašim rukama. Osim zdravog načina ishrane, fizičke aktivnosti i vođenja računa o svakodnevnim navikama koje mogu da utiču na zdravlje ovog organa, povremene kontrole su takođe preporučljive. Jednostavno testiranje iz udobnosti sopstvenog doma može vam pomoći da procenite rizik od srčanih bolesti.Ako uočite nešto uznemiravajuće, uputite se kod lekara i zatim sledite njegova uputstva.

Obim strukaVeliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk veći od 88 centimetara imaju 79 odsto veći ukupni rizik od umiranja zbog više uzročnika, uključujući bolesti srca i raka. Postavite mernu traku oko najšireg dela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu da dozvole 5 centimetra više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca: niži je bolji. Pre nego što ujutro ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojte otkucaje 10 sekundi, pa pomnožite taj broj sa 6, ukoliko imate elektronski merač pritiska možete se njime poslužiti.

više od 80 – nije dobro

60 – 80 – dobro (normalno)

RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske problema tipa bolesti štitne žlezde ili anemije. Izuzeci su vrhunski sportisti. Naime, maratonac ima minimalan puls između 40 i 50 otkucaja u minuti, a sportska medicina je zabeležila i neke ekstreme. Srce jednog od najboljih biciklista, Belgijanca Edi Mersksa u stanju mirovanja kucalo je, navodno, samo 25 puta u minutu.

Otkucaji srca posle napora“Što se vaše srce brže vraća u normalu posle vežbanja, to je zdravije”, kaže dr Čeri Vigins iz Tvin Folsa medicinskog centra u Ajdahu. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta nakon vežbanja, imate povećani rizik za srčane bolesti, pa čak i smrt.

Vežbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmerite puls. Jedan minut pošto ste prestali još jednom izmerite puls. Oduzmite posljednji broj od prvog.

puls vam je pao manje od 12 – loše

puls vam je pao više od 12 – dobro

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs