Voće koje obožavamo

Pet dobrobiti sočnih kajsija: Pomažu pri lečenju srca, regulišu probavu!

Kajsija je dobra za lečenje krvnog pritiska i srčanih smetnji, ali je zato dijabetičari moraju izbegavati u širokom luku
Fitnes & Nutricija
22:16h Autor:
Pet dobrobiti sočnih kajsija: Pomažu pri lečenju srca, regulišu probavu!
Foto: Shutterstock

Kontinentalna koštunjava voćka kajsija vrlo blagotvorno deluje na zdravlje, a osim toga, izvrstan je sastojak mnogih jela, džemova, deserta.

Kajsiju stavljaju na prvu crtu kod odbrane od srčanih bolesti te bolesti krvnih sudova, štiti ljudsko telo od infekcija, jača kosti i zube, poboljšavaju vid i probavu, a posebno se preporučuju slabokrvnim osobama.

Reč je o voću koje obiluje vitaminom C, B, beta karotenom, vitaminom A, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, železom, sumporom, biljnim vlaknima.

Kako sam izlečio dijabetes bez lekova: Jedna odluka donela neslućene promene!

Sto grama kajsije ima energetsku vrednost od oko 44 kcal, što je više od naprimer dunje, dinje, maline i lubenice, ali daleko manje od jabuke, kruške i banane.

Zbog visokog nivoa kalijuma (370 mg/100 g), a male natrijuma (0,8 mg/100 g), kajsije su izvrsne za osobe koje pate od srčanih bolesti, bolesti krvnih sudova ili povišenog krvnog pritiska.

Ako jedete sušene kajsije, budite svesni da nose veću energetsku vrednost, kao i povećane vrednosti vitamina i minerala. Kao i naprimer smokve, i sušene kajsije su opasne za dijabetičare i osobe sa povišenim holesterolom zbog visokog nivoa voćnog šećera.

Kruška, zaboravljeno voće puno zdravlja: Prirodni štit od dijabetesa!

Blagotvoran uticaj kajsije na kožu poznat je od davnina kada se sveži sok ove voćke koristio kod lečenja herpesa, kožnih oboljenja i otoka. Zaštitna uloga kajsije za kožu popularna je i danas, a “bonus” u celoj priči jest činjenica da kajsije ubrzavaju izlučivanje otrovnih tvari iz našeg organizma pa tako štite kožu, ali i čiste telo.

Top pet korisnih “poteza” kajsije:

1. Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća.

2. Čaj od kajsije ublažava bolove povezane sa problemima probavnog sistema.

3. Sjajan je diuretik.

4. Alternativna medicina preporučuje koštice kajsije u borbi protiv raka.

5. Pozitivno utič na poboljšanje krvne slike i borbu protiv srčanih bolesti.

Te divne maline: Sve lekovite moći crvene voćke!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs