Obratite pažnju

Žene ih ignorišu, lekari često greše: Prva dva simptoma raka jajnika!

Ova dva stanja su među najranijim simptomima ove teške bolesti, a lako ih je pripisati drugom oboljenju i brojnim uzrocima
Medicina
10:36h Autor:
Žene ih ignorišu, lekari često greše: Prva dva simptoma raka jajnika!
Foto: Shutterstock

Rak jajnika već decenijama važi za tihog ubicu broj 1 kada je reč o ženama. Ovaj naziv i ne čudi, budući da su njegovi simptomi oni koji upućuju i na bezazlena, a vrlo česta stanja.

Jedina razlika jeste u tome što, kada je rak jajnika u pitanju, ovi simptomi nikako ne prolaze. I pored toga, žene su sklone ignorisanju istih, nesvesne da odlazak kod lekara zbog ovih "sitnica" može da im spase život.

Ova dva stanja su među najranijim simptomima ove teške bolesti, a lako ih je pripisati drugom oboljenju i brojnim uzrocima. Brinite o sebi, i ako primetite da simptomi i pored lečenja ili uklanjanja uzroka ne nestaju nakon najviše dve nedelje, obavezno posetite lekara i iznesite sumnju na rak jajnika!

NadutostVerovatno vam je već poznato kako izgleda nadutost tokom PMS-a, kada se prejedete ili pojedete hranu koja vam ne prija. Ali, morate da znate da je upravo nadutost jedan od najranijih simptoma raka jajnika. Nivo nadutosti se razlikuje - može biti mala i gotovo neprimetna, dok neke žene ne mogu ni pantalone da zakopčaju. Jedno je sigurno - nadutost je verni, svakodnevni pratilac ovog teškog oboljenja i tu lekari ne mogu da vam pomognu.

Skoro svi imamo mikro-tumore: Lekar sa Kembridža otkriva kako da ih izgladnite i sprečite rak!

Ukoliko vam nadutost ne prolazi više od dve nedelje i ne pomažu vam medikamenti poput diuretika ili regulatora gasova, obavezno posetite lekara.

Pazite: Vrlo lako možete da dobijete pogrešnu dijagnozu, jer se nadutost najčešće vezuje za ishranu, gasove, zatvor i druge gastrointestinalne probleme, piše Cancer.about.com.

Učestalo mokrenjeUkoliko imate osećaj da mokrite češće nego obično, a da pritom niste povećali unos tečnosti, možda je poseta lekaru neophodna. Ovo je takođe jedan od ranih simptoma raka jajnika, pa je neophodno pregledati urinarni trakt i genitalije. Tu je i snažna potreba za mokrenjem, a zapravo je bešika prazna.

Pazite: Za ovakav simptom najčešće se diganostikuje infekcija urinarnog trakta. To i jeste najčešći simptom baš ove infekcije, pa ćete prvo verovatno dobiti antibiotik od lekara. Odradite terapiju, a ako vam se simptomi i dalje pojavljuju, posetite i ginekologa.

Strah i trepet za rak i holesterol: Svaki dan po šoljica - čudo za čitav organizam!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs