Put ka depresiji

Usamljenost u stalnom porastu

Žene su usamljenije od muškaraca, a za oba pola se kao uzrok navodi previše posla
Medicina
15:42h Autor:
Usamljenost u stalnom porastu
Foto: Shutterstock

Depresija uzrokovana usamljenošću postala je epidemija koja se širi po celom svetu, posebno među osobama između 18 i 34 godine.

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji oko 53 posto osoba oseća se potišteno zbog usamljenosti, a 50 posto ih je izjavilo kako ima osećaj da društvo postaje sve usamljenije.

Istraživanje je takođe otkrilo kako su žene usamljenije od muškaraca, a sve češće zbog toga što nemaju vremena za druženje s prijateljima.

Endrju Mekulok iz Britanskog udruženja za mentalno zdravlje otkrio je kako razlozi tolike usamljenosti variraju među osobama, ali da je posao vodeći faktor.

"Ljudi stavljaju posao na prvo mesto, posebno u trenutnoj ekonomskoj situaciji, rade sve duže i duže, a ostatak dana nisu dovoljno raspoloženi i nemaju energije za druženje, pa slobodno vreme provode kod kuće ispred televizora", kaže Mekulok.

On dodaje kako možete da učinite dosta toga ako se osećate usamljeno. Najvažnije je da shvatite kako niste jedini i ne pomislite kako je problem u vama, jer ćete se tada još više povlačiti u sebe.

Pridružite se kursevima, seminarima, radionicama, povežite sa starim prijateljima, predložite susrete i aktivnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs