Studija objavljena u časopisu Istraživanje prevencije karcinoma (Cancer Prevention Research) potvrdila je pozitivan uticaj konzumacije belog luka na prevenciju i smanjenje rizika od karcinoma pluća, jednog od najučestalijih uzroka smrtnosti muškaraca i žena.
Istraživanje sprovedeno na 5.976 ispitanika u Kini u periodu od 2003. do 2010., se zasnivalo na podacima sakupljenim putem intervijua sa ispitanicima koji su ukazivali na ishranu, prehrambene navike i način života ispitanika, uključujući unos belog luka pogotovo kada se radi o pušačima.
Rezultati istraživanja su pokazali da su ispitanici koji su unosili beli luk dva ili više puta sedmično imali smanjeni rizik od karcinoma pluća za 44 odsto, dok je rizik kod pušača bio smanjen za 30 odsto.
Autori studije istakli su da redovan unos belog luka, u zavisnosti od količine, može da ima preventivni uticaj na karcinoma pluća.