Nacionalni dan borbe protiv raka

Šokantni podaci: Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka dojke

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, naša zemja je na neslavnom drugom mestu upravo zbog kasnog otkrivanja karcinoma
Vesti 20.03.2015. - 11:22h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

U Srbiji godišnje 4.000 žena oboli od raka dojke, dok 1.600 njih izgubi bitku za život, a naša zemlja prema broju umrlih zauzima drugo mesto u Evropi, rečeno je danas na skupu kojim je obeležen Nacionalni dan borbe protiv te bolesti.

 

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, naša zemja je na neslavnom drugom mestu upravo zbog kasnog otkrivanja karcinoma, te je Nacionalni dan borbe protiv opake bolesti uveden kako bi se ženama skrenula pažnja na neophodnost redovnih pregleda.

 

On je istakao da je, na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" za 2012. godinu, od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10 odsto umrlih žena mlađe od 50 godina, a svaka treća žena je starosti od 50 do 64 godine.

 

Lončar je objasnio da se rak najčešće otkrije kada je njegova veličina veća od dva santimetra, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama, a preporuke su da se otkrije u ranoj fazi kada je veličina tumora manja od jedan centimetar.

 

Dijeta joj spasila život: Želela da smrša, a onda saznala da ima rak dojke!

 

"Kada se rak otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje šanse za izlečenje su daleko veće, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u skoro 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi", rekao je Lončar.

 

Ministar je na skupu "Rana dijagnostika i izlečenje raka dojke" najavio da će se ove godine program organizovanog skrininga sprovoditi u 29 opština, a njime će biti obuhvaćeno 320.000 žena starosti od 50 do 69 godina.

 

U program će, kako je dodao, biti uključeni i mobilni mamografi u opštinama u kojima oni ne postoje i koje su na razuđenom terenu.

 

"Neophodno je da se žene starosti 50 do 69 godina, kada budu pozvane, obavezno odazovu na skrining mamografiju", poručio je Lončar.

 

On je najavio i da će se nastaviti saradnja ministarstva i Vlade Japana koja će finansirati drugu fazu projekta za kontrolu malignih bolesti.

 

Ministar je na skupu dodelio Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke v.d. direktoru Centra za radiologiju KC Niš, doktoru Zlatku Širiću.

 

Rak deluje samo kroz strah: Životna priča žene koja je pobedila bolest uprkos crnoj prognozi! (FOTO)

 

Širić je zahvalio ministru ističući da je to priznanje za ceo tim Centra sastavljen od 16 tehničara i četiri lekara koji danonoćno rade.

 

"Tokom 2014. godine mobilni digitalni mamograf obišao je 15 opština Zlatiborskog i Niškog okruga, u kojima je pregledano više od 16.000 žena od kojih je 1.955 njih dobilo nalaz koji zahteva dalja ispitivanja", rekao je Širić.

 

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke osnovan je 2013. godine na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku ministarstva, Instituta "Batut" i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

 

Direktor Fonda B92 Veran Matić istakao je da mu je drago što će se mobilni mamografi uključiti u akciju, jer će se na taj način postići najveća moguća efikasnost skrininga.

 

Direktorka kompanije Avon Vesna Kovljenić rekla je da je cilj te kompanije da motiviše žene da idu na redovne preglede i pokaže ženama da u borbi protiv bolesti nisu same.

 

10 najvažnijih pitanja i odgovora o raku dojke: Na koje simptome treba obratiti pažnju?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...