Obratite pažnju

Hladne ruke ukazuju na čak 5 bolesti: Ne ignorišite ih!

Ako ne uspevamo da zagrejemo prste čak ni kada smo u toplom okruženju i ako su nam hladni tokom cele godine, tada je verovatno u pitanju neki zdravstveni problem
Medicina
10:40h Autor:
Hladne ruke ukazuju na čak 5 bolesti: Ne ignorišite ih!
Foto: Shutterstock

Normalno je da su nam ruke i prsti često hladni tokom mrskih zimskih dana i taj problem obično nestane čim dođemo do prvog izvora toplote. Međutim, šta ako ne uspevamo da zagrejemo prste čak ni kada smo u toplom okruženju ili ako su nam hladni tokom cele godine? Tada je verovatno u pitanju neki zdravstveni problem, pa zato treba da se obratimo lekaru kako bismo ga rešili.

1. Rejnodov sindrom

Stanje tokom kojeg dolazi do sužavanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osećaja hladnoće u prstima koji ponekad mogu i malo da poplave. Dobra vest je da ovaj sindrom zapravo ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem toplih rukavica i izbegavanjem stresa. Međutim, ako vam je on dijagnostikovan, posavetujte se s imunologom, jer Rejnod može da bude simptom neke autoimune bolesti.

Bolesti bubrega: Ovih 12 alarmantnih simptoma ne smete da ignorišete!

2. Hipotireoza

Kada je funkcija štitne žlezde smanjena tj. kada nam radi usporeno, onda takođe dolazi do hladnih prstiju. Štitna žlezda ima ulogu termostata u našem telu i kada nije aktivna usporava se i većina drugih funkcija tela, pa tako često osećamo hladnoću.

3. Anemija

Uzrokuje mnogo raznih zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u telu. Naime, kod anemije slabi i snabdevanje tela kiseonikom i zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

Čudotvorna kombinacija meda i oraha: Počnite sa prirodnim lekom već sutra!

4. Nizak krvni pritisak

Kada krvni pritisakl padne, krvni sudovi preusmeravaju krv iz udova prema vitalnim organima u telu i zato se prsti hlade. Mnogo je uzročnika hipotenzije i ako stalno imate niski krvni pritisak, obratite se lekaru kako biste pronašli krivca za ovaj problem.

5. Pušenje

Ako vam treba još jedan dodatni razlog za odustajanje od pušenja, sada ga imate. Nikotin uzrokuje skupljanje krvnih sudova i nakupljanje naslaga u arterijama zbog čega je protok krvi u udove često oslabljen ili znatno smanjen, u zavisnosti od toga koliko pušite.

Prirodno sredstvo protiv pušenja: Rešite se štetne navike zauvek!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs