Obratite pažnju

Koliko često mokrenje je normalno: Sačuvajte bubrege, zaštitite se od urinarnih infekcija!

Jedna od najvažnijih mera zaštite od urinarnih infekcija je pravilna higijena, a poželjno je i češće pražnjenje bešike
Medicina
21:02h Autor:
Foto: Shutterstock

Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a na taj način smanjuje se njena sposobnost da isprazni sav urin, a ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije.

 

Uz to, promene temperature, hladnija jutra i večeri, kao i neadekvatna odeća pogoduju razvoju urinarnih infekcija, naročito kod onih koji su skloni ovakvim tegobama. Procenjuje se da dve trećine žena barem jednom u životu ima urinarnu infekciju, a češća je kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, starijih osoba i dijabetičara.

 

Urinarne infekcije mogu da se jave i u slučaju oslabljenog imuniteta, stresa, napora ili neke druge infekcije, što sve zajedno dovodi do smanjenja otpornosti sluzokože urinarnog trakta.

 

Simptomi urinarne infekcije mogu da budu blagi, ali mogu i da izostanu. Upala obično počne iznenadnim bolom i osećajem težine u mokraćnoj bešici. Sa bolom i pritiskom u donjem delu stomaka javlja se i potreba za učestalim mokrenjem, što je odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija. Prisutan je i osećaj pečenja pri mokrenju.

 

Promene u urinu zbog kojih treba da se obratite lekaru: Ne ignorišite ovih 7 simptoma!

 

Urin je specifičnog, neprijatnog mirisa, beličast, mutan, čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima krvi. Sve ovo može da prati blago povišena temperatura, a nije neuobičajena ni pojava drhtavice i iscrpljenosti.

 

Simptomi

 

Žene obično osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci imaju osećaj punoće u predelu analnog otvora. Groznica se obično ne javlja kod infekcije bešike ili mokraćovoda, češće je pratilac infekcije bubrega, kada se javljaju i druge ozbiljne komplikacije - bol u leđima ili boku i neposredno ispod rebara, a javlja se i osećaj gađenja i povraćanja.

 

Higijena

 

Jedna od najvažnijih mera zaštite od urinarnih infekcija je pravilna higijena, a poželjno je i češće pražnjenje bešike, najbolje u intervalima od tri sata. Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a na taj način smanjuje se njena sposobnost da isprazni sav urin, a ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije.

 

Upala bešike i infekcije su prošlost: Prirodni lek koji uništava bakterije za nedelju dana! (RECEPT)

 

Žene bi trebalo da se peru od napred prema nazad, jer se tako štiti mokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa. Genitalije treba prati mlakom vodom jednom dnevno, i pre i posle seksualnog odnosa. Bolje je tuširanje od ležanja u kadi, jer bakterije mogu da se šire i u vodi. Ne treba koristiti parfimisane sapune, pudere, dezodoranse, kupke i pene za kupanje. Da bi se izbegao razvoj bakterija u menstrualnoj krvi, redovno treba menjati uloške. Tamponi se ne preporučuju.

 

Tečnost

 

Osobe koje su podložne infekcijama treba da piju dosta tečnosti, najmanje oko osam čaša vode dnevno. Povećano uzimanje tečnosti podstiče mokrenje, kojim se iz bešike izbacuju bakterije. Mogu da se uzimaju i nezaslađeni sokovi od borovnice i brusnice.

 

Vitamin C

 

Treba povećati unos vitamina C, jer usporava rast bakterija u bešici. Najbolje je izbegavati alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mlečni proizvodi, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija.

 

Melem za bubrege i mokraćne kanale: Med od bundeve, najjači prirodni lek! (RECEPT)

 

 

Sintetika

 

Ostaci praška za veš ili omekšivača na odeći mogu da izazovu alergijsku reakciju i iritaciju inače osetljive, intimne regije, zbog čega ona postaje podložnija infekcijama. Treba voditi računa da se ne nosi sintetički donji veš jer sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što pogoduje razvoju bakterija. Treba nositi pamučni donji veš i komotniju odeću.

 

Čaj

 

Za urinarnu infekciju treba piti dva litra čaja od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna ili drugih biljaka, jer podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma. Brusnica je vrlo efikasna u lečenju urinarnih infekcija naročito onih koje izaziva ešerihija koli, jer sprečava lepljenje bakterija za zid mokraćne bešike i tako podstiče njihovo izlučivanje.

 

Zbog visoke koncentracije kalijuma, kopriva je odličan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva i ostalih organa urinarnog trakta. Čaj se priprema od mladih listova koprive koji se kuvaju 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procedi, po želji zasladi, i pije čitav dan. Tako konzumiran olakšava mokrenje i jača imunitet.

 

Doktorka Nada Macura otkriva: Ovaj napitak je vitaminska bomba za organizam! (RECEPT)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...