Saznajte

U ovim slučajevima budite oprezni: Ko treba da izbegava laneno ulje?

Laneno ulje može da uspori apsorpciju medikamenata koje uzimate oralno, kao i nekih hranljivih materija ukoliko ih uzimate istovremeno
Medicina
22:26h Autor:
U ovim slučajevima budite oprezni: Ko treba da izbegava laneno ulje?
Foto: Shutterstock

Laneno seme i laneno ulje postaju sve češći dodatak ishrani zbog brojnih blagotvornih dejstava. Međutim, kao i sa drugim suplementima treba biti oprezan u nekim slučajevima...

Laneno ulje može da uspori apsorpciju medikamenata koje uzimate oralno, kao i nekih hranljivih materija ukoliko ih uzimate istovremeno.

Kod pacijenata koji pate od dijabetesa ili šizofrenije, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Usporite starenje i podmladite mozak: Ovo je najbolja preventiva za mentalne bolesti!

Premda studije pokazuju da riba bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji rizik od degeneracije makule, neki nalazi upozoravaju da alfa-linolenska kiselina može imati suprotan efekat.

Osobe sa redovnom medikametoznom terapijom treba da konsultuju lekara pre nego što počnu da uzimaju laneno ulje. To se posebno odnosi na one koji uzimaju antikoagulante. Kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može i da pomogne kod kardiovaskularnih oboljenja, ali se ne sme uzimati bez lekarske kontrole.

Svakih 6 sekundi neko umre od moždanog udara: Ovaj test spasava život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs