Sačuvajte zdravlje

Sklanjate buđ sa hrane, a zatim pojedete namirnicu: Evo šta time radite sebi!

Saznajte da li će vas uklanjanje dela koji je promenio boju poštedeti unošenja gljivica u organizam
Medicina
15:50h Autor:
Sklanjate buđ sa hrane, a zatim pojedete namirnicu: Evo šta time radite sebi!
Foto: Shutterstock

Jeste li ikada došli u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđala pri vrhu nakon što izvadite njen deo koji je promenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome, piše Nationalgeographic.rs.

Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove "grane" i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani. Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivica u organizam.

Paradajz držite u frižideru? Evo zašto ne smete više to da radite!

"Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta", ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

Namirnice koje možete da jedete i kasno noću: Ne goje, a poboljšavaju san!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs