Pitanje za lekara

Odgovor našeg endokrinologa: Problemi sa štitnom žlezdom!

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je Dr Slađana Drobnjak, endokrinolog Doma zdravlja Dr Ristić - MediGroup
Medicina
11:02h Autor:
Odgovor našeg endokrinologa: Problemi sa štitnom žlezdom!
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje naše čitateljke endokrinologu:

Štitna žlezda mi je u celini odstranjena pre 14 god (sada imam 36), pijem eutirox 250mg dnevno. Redovno idem na kontrole u kcentar. U junu sam bila na ultrazvuku štitne žlezde i tada su mi videli veći broj limfnih nodusa koji mere desno do 12mm, a levo do 8mm. Doktorka me je opet uputila na eho vrata i na vanrednu kontrolu 1.10.2015. Sada mi je nalaz UZ-ovakav: obostrano na vratu reaktivne igl do 18x11 mm-desno i 16x9 mm levo! Da li su opasni ti limfni nodusi? Inace sam imala pre mesec dana neverovatan svrab po telu, ugojila sam se, pospana sam, natečena sam puna vode, kolena me bole ne mogu da hodam. Poslednje analize su mi bile:

TSH 0.08 FT4 20 T< 0.04 ANTI TG 20.14(DO 115). Šalju me na scintigrafiju radi primene terapijske doze J 131. Nekada mi prepišu 250 mg preko nedelje, a 300 mg eutiroxa vikendom. Tada sam kao drogirana. Mislim da mi je to velika doza jer svi koje znam kojima je odstranjena štitna žlezda piju po 100-150mg maksimum. Imam na poslednjem nalazu eho vrata dijagnozu Z 03. A, inače, moja dijagnoza na svim izveštajima je E 89.0. Želim vaše mišljenje i šta mi vi savetujete. Zaboravila sam da napišem da ja nisam pristala na scintigrafiju koja mi nije bila urađena posle operacije, već mi je dr na VMA pre 5 godina preporučila da to uradim, ali me je uplašila jer je rekla da moram mesec dana da budem bez terapije i da će mi biti loše (jer znam kako je kada jedan dan zaboravim da popijem terapiju i tada mi je zaista mnogo loše, a kamoli mesec dana). Pozdrav.

Odgovor lekara:

Poštovana,reaktivne limfne žlezde su uvećane žlezde zbog neke infekcije u okolnom tkivu. Niže vrednosti ultra TSH su verovatno neophodne, a doza leka koji uzimate je stvarno visoka. Pretpostavljam da je tako neophodno i da je to sve pod kontrolom s obzirom na to da vas leče kolege sa VMA. Pravilo je da se nakon operacije primeni terapijska doza radioaktivnog joda ukoliko je patohistološki nalaz ukazivao na promene koje to zahtevaju. Da biste je primili, ultra TSH mora biti povišen i neophodno je da budete bez terapije u tom periodu. Srdačan pozdrav,

Dr Slađana Drobnjak, endokrinolog Doma zdravlja Dr Ristić - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs