Probajte

Najbolji indijski lek: Miris tamjana podiže imunitet, vraća spokoj!

Kroz celu istoriju čovečanstva, tamjan je upotrebljavan prilikom lečenja raznih bolesti, a pri tome nisu primećene nikakve nuspojave
Medicina
13:08h Autor:
Najbolji indijski lek: Miris tamjana podiže imunitet, vraća spokoj!
Foto: Shutterstock

Kroz celu istoriju čovečanstva, tamjan je upotrebljavan prilikom lečenja raznih bolesti, a pri tome nisu primećene nikakve bitnije nuspojave. Toksikološka istraživanja u novije vreme, takođe su pokazala da su ekstrakti tamjana sigurni kako za spoljnu upotrebu, tako i za unutrašnju.

Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpena ugljovodonici i bosvelijske kiseline. Smatra se da upravo zbog bosvelijske kiseline, biljku tamjan odlikuju protivupalna i analgetička svojstva.

Uticaj tamjana pokazao se delotvoran i kod tumora na mozgu, i nekoliko vrsta karcinoma.

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U aromaterapiji, tamjan se koristi za ublažavanje i lečenje depresije, histerije, stresa i napetosti. Zapaljena tamjan smola obično ima dosta intenzivan miris, pa kod određenih osoba može izazvati neprijatnost.

Smatra se da inhaliranjem ili jednostavnim udisanjem ulja tamjana možemo ublažiti probleme sa disanjem kao što su: alergije, astma, bronhitis, sinusitis, prehlade itd. Za ovaj eksperiment dovoljno je nakapati tamjanovo ulje na dlan, te tokom dana nekoliko puta udisati.

Još jedan običaj stanovnika Indije je žvakanje tamjana radi zdravlja zuba i usne duplje. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, veruje se da tamjan sprečava infekcije.

Indijski lek star 5.000 godina: Očistite telo od otrova!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs