Pazite šta unosite u organizam

6 teških otrova koje svakog dana unosite u telo: Truju vas u vašoj kući!

Ftalati imaju vrlo široku primenu - od kapsula, pilula i plastičnih kesa, do kozmetike i jestivih gelova, a mogu vam potpuno narušiti ravnotežu hormona u telu
Medicina
11:48h Autor:
6 teških otrova koje svakog dana unosite u telo: Truju vas u vašoj kući!
Foto: Shutterstock

Nažalost, u našem svakodnevnom životu teško da možemo da izbegnemo hemikalije, i većina njih je otrovna, čak iako se koristi onako kako bi trebalo.

Oni su često uzroci mnogih teških bolesti kod ljudi, zato dobro obratite pažnju i svedite upotrebu ovih materija na minimum!

Bisfenol A

Jedan je od glavnih sastojaka plastičnih boca, a koristi se i za oblaganje unutrašnjeg sloja limenki.

Štetne posledice: Otežava rad endokrinih žlezda, a na organizam deluje slično kao hormon estrogen, pa podstiče prevremni ulazak u pubertet kod devojčica i rast grudi kod dečaka. Može izazvati i probleme sa plodnošću i poremetiti rad srca.

Kako ga izbeći: Izbegavajte konzervisanu hranu, a ako je i koristite, čim otvorite limenku prebacite sadržaj u keramičku posudu. Ako koristite plastične boce za piće, birajte one sa oznakom "BPA free". S obzirom na to da bisfenol A neretko sadrže i posude za led, kada koristite led, nemojte popiti piće do kraja nego ostavite nekoliko milimetara pri dnu čaše. Plastične kupovne boce ne koristite dva puta.

Rešite se vodećeg uzroka raka, srčanog udara i astme: 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

Ftalati

Ftalati imaju vrlo široku primenu - od kapsula, pilula i plastičnih kesa, do kozmetike i jestivih gelova. Plastičnim kesama i zavesama za tuš se dodaju kako bi povećale savitljivost, a kozmetici i prehrambenim proizvodima produžava rok trajanja i omogućava čuvanje dodatog mirisa.

Štetne posledice: Narušavaju hormonalnu ravnotežu u telu, a naročito remete lučenje testosterona i ženskog polnog hormona estradiola, koji je važan za izgradnju ženskih grudi. Evropska Unija i SAD su zabranile upotrebu ove materije.

Kako ih izbeći: Izbegavajte proizvode sa veštačkim mirisima, kozmetiku koja sadržti ftalate, a trudite se da svoju hranu stavljate u posude od stakla i keramike. Umesto plastičnih jednokratnih čaša koristite one kartonske.

Srpski narodni lek: Med od borovih iglica jača imunitet i leči grlobolju za čas posla! (RECEPT)

Perhlorati

Soli perklorne kiseline prvenstveno se koriste kao raketno gorivo, u pirotehnici i nekim šibicama i bakljama. Sva područja na kojima su ispaljivane rakete kontaminirana su tim jedinjenima, koja nemaju ni ukus ni miris. Istraživanja su pokazala nezanemarljive količine pehlorata u jajima, mleku, voću i povrću uzgajanim na tim prostorima.

Štetne posledice: Utiču na rad štitne žlezde koja upravlja svim hormonima u organizmu, a naročito otežava korišćenje joda.

Kako ih izbeći: Uvek je dobro znati poreklo hrane koju jedemo, ali u ovom slučaju je vrlo teško izbeći namirnice koje sadrže perhlorate. Da bi smanjili posledice ovih jednjenja, korisno je jesti hranu bogatu jodom, poput morskih plodova ili morske, odnosno jodirane soli.

Donose nesreću i izvlače život iz vas: 5 stvari koje odmah treba da izbacite iz kuće!

Olovo

Najveći zagađivač olovom su boje za zidove na bazi ovog metala, a može se pronaći i u vodi. Olovne cevi, ako su čitave, nisu problem jer se na površini vrlo brzo stvori sloj olovnog oksida, koji sprečava dalje otapanje metala. Ali, ako su cevi vrlo stare, sa velikim naslagama kamenca, mogu se odlomiti delići koji će završiti u čaši ako voda nije pravilno filtrirana. Drugi veliki izvor je voda iz bojlera, u kojoj se zbog visoke temperature otapa više minerala, pa tako i olova.

Štetne posledice: Kao i drugi teški metali, olovo se teško uklanja iz organima. Može izazvati niz problema, kao što je povećanje nivoa hormona stresa, kortizola, a kako se taloži prvenstveno u nogama, može izazvati i probleme sa motorikom i cirkulacijom.

Kako ga izbeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renoviranje kuće, ne zaboravite na vodovodne cevi. Nipošto ne koristite vodu iz bojlera za piće.

60 dana jeo samo zdravu hranu: To je najgora odluka u mom životu!

Živa

Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posledice: Velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuju ćelije gušterače, koja proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

Kako je izbeći: Nemojte izbegavati ribu i morske plodove, ali birajte manje primerke, poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnost za apsorpciju ovog metala.

Alarm da je vaše telo puno otrova: Neobični znaci koje ne smete da ignorišete!

Perfluorisane hemikalije (PFC)

Koriste se u proizvodnji posuda sa neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha i odeće koja je napravljena da odbija prljavštinu, ali i za pakovanje hrane. Na primer, nalaze se u kutijama za pice ili paketićima kokica namenjenih za pripremu u mikrotalasnoj pećnici.

Štetne posledice: Ove hemikalije utiču na rad štitne žlezde, a samim tim i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost ovim hemikalijama smanjuje plodnost kod oba pola.

Kako ih izbeći: Čitajte deklaracije i što manje koristite posuđe sa neprijanjajućim dnom, a nipošto ga ne ribajte. Opredelite se za keramičko posuđe.

Pouzdan test: Za 10 sekundi saznajte kakvo vam je zdravlje i koliko ćete živeti! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs