Probajte

Srpski narodni lek: Med od borovih iglica jača imunitet i leči grlobolju za čas posla! (RECEPT)

Napravite sami med od borovih iglica koji će vam oporaviti celi organizam, a uspešno leči grlobolju
Medicina
21:06h Autor:
Srpski narodni lek: Med od borovih iglica jača imunitet i leči grlobolju za čas posla! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Sirup od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa. U našoj tradicionalnoj medicini naročito je cenjen recept za borove iglice u medu, koji ćemo rado ovom prilikom podeliti sa vama.

Takođe ovaj izvanredan prirodni lek ima više varijanti, tako da se on može napraviti i od svetlo-zelenih iglica smreke i jele.

Ono što još morate znati je da se ne sme koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbegavati u širokom luku. Ako spadate u osobe koje se razumeju u četinare i lako prepoznajete beli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka.

Čudesne monaške kapi: Sprečavaju da telo oboli, obnavljaju imunitet! (RECEPT)

Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde ih otkinete, te godine neće više izrasti.

U lekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao sveže za pravljenje sirupa, već deo njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte. Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica.

Lek iz Biblije star 3.500 godina: Moćni čaj obnavlja imunitet! (RECEPT)

Kako sve možemo upotrebiti borove iglice kao lek

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, delotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u lečenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sveže, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi deo njihovog lekovitog svojstva.

Lečenje cisti narodnim lekom: Vredi pokušati! (RECEPT)

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocene gorke i lekovite materije. Uspešno se koriste za lečenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolevaju od reume i artritisa.

Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži lekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za lečenje kožnih bolesti. Ako planirate upotrebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni.

Takođe kora od bora zbog lekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspešno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko delovanje. Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih delova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

U odgovarajuću staklenu teglu stavite najpre red šećera, preko kojeg se stavlja red sveže ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mesto da se šećer lagano rastapa.

Tri nedelje, dva sastojka, jednom godišnje: Kura za potpuni preporod tela

Da bi se on potpuno rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40 -tak dana. Ovako dobijen prirodni lek za imunitet pravi se upravo sada u prolećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka.

U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe.

Recept za sirup od borovih iglica broj 2Evo kako se priprema:

Dva kilograma svežih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Posle toga se sve zajedno procedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.

Čudotvorni lek iz drevne Sparte: Vekovima unazad leči sve bolesti! (RECEPT)

Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dve-tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.

Kako se pravi čaj od borovih iglica

Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih isprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuvajte petnaestak minuta. Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih tridesetak minuta. Procedite dobijeni čaj od borovih iglica, ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna. Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smele da ga uzimaju.

Lekoviti trn: Kupina za jačanje imuniteta kod dece! (RECEPT)

Lekovita kura od bora

Oboleli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proleća podvrgnuti sledećoj prirodnoj terapiji: Ubrati 30 grama svežih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mleka. Posle sat vremena dobro procediti i piti napitak tokom celog dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs