Pročitajte

Uzrok nastanka raka dojke: Evo čega svaka žena mora da se pazi!

Faktori rizika koji dovode do pojave raka vode poreklo iz životne i radne sredine, vezani su za prisustvo štetnih navika kod ljudi, mada se ne može zanemariti i nasledna komponenta
Medicina
15:16h Autor:
Uzrok nastanka raka dojke: Evo čega svaka žena mora da se pazi!
Foto: Shutterstock

Maligne neoplazme predstavljaju takav poremećaj rasta ćelija pojedinih tkiva, gde dolazi do prekomernog umnožavanja ćelija. Podela ćelija se, u normalnim uslovima, odvija na uobičajen i kontrolisan način, ali ukoliko se iz nekog razloga ovaj proces otrgne kontroli, ćelije nastavljaju da se dele i stvaraju oteklinu koja se zove tumor.

Rezultati mnogobrojnih istraživačkih studija ukazuju na to da je rak polipatogenetski uslovljen (nije bolest sa jednim uzrokom) i da postoji povezanost između obolevanja i starosti, pola, genetske opterećenosti, kao i izloženosti zdravog organizma pojedinim štetnim agensima.

Faktori rizika koji dovode do pojave raka, nazivaju se kancerogenima i vode poreklo iz životne i radne sredine, vezani su za prisustvo štetnih navika kod ljudi, mada se ne može zanemariti i nasledna komponenta.

Uzrok raka je kiselost, a izlečenje moguće za nekoliko nedelja: Čudesan recept doktora Koldvela!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uzroci nastanka raka dojke još nisu sasvim poznati. Neke žene imaju veći rizik da obole od ove bolesti. U veoma malom procentu rak dojke je izazvan naslednom greškom gena, a faktori koji ukazuju na moguće prisustvo nasleđene greške su:

1. rak dojke kod nekoliko bliskih članova iste porodice

2. druge vrste raka: rak jajnika, debelog creva

3. rak dojke kod bliskih rođaka kod osoba mlađih od 40 godina

4. rak dojke koji napada obe dojke.

Nešto veći rizik imaju i žene koje nemaju decu, ili one koje su u kasnijim godinama dobile decu, one koje su u ranim godinama dobile menstruaciju kao i kod onih žena gde je menopauza nastupila kasno.

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

Neka istraživanja pokazuju da uzimanje kontraceptivnih pilula takođe predstavljaju povećan rizik od obolevanja u odnosu na žene koje nikada nisu koristile pilule. Ipak, kod većine žena uzimanje pilula nama nikakav uticaj na povećanje rizika za nastanak raka dojke.

Takođe, postoje neki dokazi koji ukazuju da konzumiranje hrane bogate životinjskim mastima predstavljaju povećan rizik. Nema dokaza da oštećenja dojke, kao što je na primer udarac, izaziva rak.

Uzrok raka otkriven još pre 92 godine: Nobelovac dao objašnjenje i način zaštite!

Statistika govori da od deset tvrdih oteklina dojke devet je dobroćudno, najčešće su to fibroadenomi i ciste. Rak dojke se kod većine žena primeti prvo kao tvrda oteklina u dojci, ali ima i drugih znakova, kao što je promena veličine i oblika dojke, naboranje kože dojke (''pomorandžina kora''), uvučena bradavica, otok bradavice, krvarenje na izlazu, osip na bradavici i okolini, otok u pazušnoj jami. Bol u dojci obično nije simptom raka dojke.

Rano otkrivanje i lečenje daje veće šanse za izlečenje. Metode za rano otkrivanje (''skrining'') su: samopregled dojke, profesionalna palpacija dojke, mamografija.

Samopregled dojke obuhvata nekoliko postupaka: žena ispred ogledala vrši posmatranje u cilju otkrivanja nekih promena na koži i bradavicama; posmatranje sa podignutim rukama iznad glave; isti postupak sa rukama stavljenim na struk; i na kraju palpacija dojke i pazušne jame kružnim pokretima počev od spoljnog kvadrata ka bradavici (ruka na strani dojke koja se pregleda treba da je podignuta); sledi blago stiskanje bradavica; na kraju ponavlja se palpacija i u ležećem položaju. Ova vrsta samopregleda preporučuje se jednom mesečno 3-4 dana po prestanku menstruacije.

Profesionalna palpacija dojke se sprovodi kod žena starosti od 20-40 godina svake godine (odnosno svake treće godine), dok kod žena preko 40 godina obavezno svake godine.

Oči u oči sa rakom dojke: Hrabre i uporne žene pobedile tumor! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mamografija predstavlja rendgenski snimak dojke i veoma je važna dijagnostička metoda, jer često može da otkrije rak pre nego što žena oseti bilo kakve promene. Neke žene osećaju neprijatnost u toku snimanja, jer su dojke podvrgnute pritisku, ali to traje samo par minuta i nije štetno za dojke.

Deo nacionalne strategije za rano otkrivanje raka dojke, predlaže svim ženama između 50 i 64 godina mamografiju svake treće godine, a na zahtev ženama iznad 64 godina. Međutim, mamografija nije stopostotni dokaz, tako da ukoliko dođe do pojave otekline, a mamografija je negativna, potrebna je dalja kontrola kod lekara i sprovođenje nekih drugih dijagnostičkih metoda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs