Obratite pažnju

Zašto prsti na rukama otiču: 5 najčešćih razloga i kada treba posetiti lekara!

Telo celo vreme održava ravnotežu soli i vode, a više soli znači da telo zadržava više vode, što delimično uzrokuje oticanje prstiju
Medicina
20:30h Autor:
Zašto prsti na rukama otiču: 5 najčešćih razloga i kada treba posetiti lekara!
Foto: Shutterstock

Postoji niz razloga zašto vam prsti na rukama otiču, ali dok su neki potpuno bezazleni, drugi su možda ozbiljnije prirode.

Vreli letnji dani

Vrućina širi krvne sudove kako bi se telo lakše ohladilo. Kad se takvo širenje događa, nešto tečnosti iz vena može pobeći u meko tkivo, što izaziva oticanje. Ono bi trebalo samo da nestane, ali ako se uz otoke pojavi slab stisak i bol, onda je vreme da posetite lekara.

Previše soli

Ako solite svu hranu, to je takođe mogući uzrok vaših otečenih prstiju. Telo celo vreme održava ravnotežu soli i vode, a više soli znači da telo zadržava više vode, što delimično uzrokuje naticanje prstiju. Ovaj problem trebalo bi da nestane sam kroz 24 sata, međutim može ponekad da traje i duže, u zavisnosti od toga koliko ste preterivali sa soljenjem. U slučaju da ste smanjili so u hrani, a prsti su vam još uvek otečeni, nije loše posetiti lekara.

Svaki prst je vezan za dva organa: Japanski metod isceljenja za nekoliko minuta!

Osteoartritis

Ako vam zglobovi na prstima otiču, moguće je da imate osteoartritis. Ostali znakovi te bolesti su bol u zglobovima prstiju i njihova ukočenost. Osteoartritis je uglavnom posledica starenja i trošenja zaštitnog sloja između kostiju, a moguće je da se bolest predstavi i u obliku natečenih prstiju koji vas često bole.

Limfni edem

U slučaju da vam limfa (koja odnosi bakterije, viruse i ostali otpad) počne preterano da se nakuplja, moguće je oticanje prstiju na rukama i nogama, ali često i samih udova. Koža će vam se činiti debljom ili zategnutijom. Ovaj problem uglavnom je uzrokovan nenormalnim rastom tkiva u limfnom sistemu, izlaganjem radijaciji ili hirurškim zahvatom.

Hiromantija: Saznajte kako prsti odaju vaš karakter!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs