Od pozitivnih misli do unosa vitamina

Deset saveta da ostanete mladi i zdravi

Biti mlad i snažan duhom, najvažnije je! Ali, kako je telo hram duše, povedite računa i o njemu
Medicina
19:34h Autor:
Deset saveta da ostanete mladi i zdravi
Foto: Shutterstock

Starenje je neminovni proces, koji nekada, zbog nebrige i nezdravog načina života, te ubrzanog tempa i prevelikog stresa, kreće i ranije nego što bi trebalo. Mladost i lepota dolaze iznutra i odraz su našeg stanja duha, ali ipak telo jeste hram kroz koji se iskazuju, te je veoma važno povesti računa i tome kako se prema njemu odnosimo. Starenje ne možemo da sprečimo niti izbegnemo, ali možemo da ga usporimo i preventivno delujemo. To nije tako teško, kao što možda zvuči.

1. Obezbedite sebi dovoljno sna: Kvalitetan san je veoma važan, kako za zdravlje, tako i za svežu i meku kožu, dobar metabolizam i uopšte uzev životnu energiju. Preporučuje se od 6 do 8 sati sna dnevno. Važno je znati i da naš organizam kao najzdraviji i najneophodniji san registruje onaj u periodu od 22.00 časa do ponoći, te pokušajte da bar ponekad ležete ranije.

2. Redovna fizička aktivnost: Neophodno za aktivnost, pokretljivost i pravilno funkcionisanje organizma. Melem za stres i napetost, i rezervoar snage. Ukoliko niste ljubitelji iste, posegnite bar za šetanjem ili plivanjem. To svi volimo.

3. Obogatite ishranu sa što više voća i povrća: Zdrav organizam, te mlada i sjajna koža direktno su povezane sa unosom svežeg voća i povrća i vitaminima kojima oni obiluju.

4. Izbegavajte pušenje: Svi znamo koliko je štetno, za kožu, kosu, dah, stanje zuba, i naravno, zdravlje.

5. Pijte dovoljno vode: Zbog ubrzavanja metabolizma, uklanjanja nečistoća i otrova iz tela i hidratacije kože. Voda je jedan od najvažnijih izvora zdravlja, te se preporučuje unos od oko 2 litra vode dnevno.

6. Zaboravite na stres i ostanite srećni: Zato što je stres naštetniji "sastojak" života, koji narušava opšte zdravlje i lepotu, kako tela, tako i uma. Nemoguće ga je izbeći, ali moguće je potruditi se da nas ne dotiče previše, te da se naoružamo pozitivnim mislima i opuštenošću.

7. Koristite prirodne preparate za kožu: Proizvodi koji su na bazi prirodnih sastojaka su svakako bolji i „lakši” za kožu. Interesantno je da su vitamin E i A najefikasniji saveznici u borbi protiv starenja kože, ali u redukovanju bora.

8. Sauna: Jedna od najboljih tehnika da kožu održite zdravom, mekom, elastičnom i sjajnom. Preporučuje se bar jednom mesečno-

9. Razmišljajte pozitivno: Kako vaše stanje uma i duha direktno utiče na stanje tela, veoma je važno gajiti kulturu lepih i pozitivnih misli koje će popraviti kvalitet vašeg života na najbolji mogući način.

10. Obavezna jutarnja šetnja: Uvedite je kao nezaobilaznu dnevnu rutinu. Aktiviraće sve vaše mišiće, spremajući vas za naporan dan, pritom vam razbistrivši misli i redovno vas održavavši u kondiciji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs