Pročitajte

Opekotine od sunca: 9 prirodnih načina da ih izlečite!

Ukoliko ste preterali sa sunčanjem, ove metode će vas spasiti bola
Medicina
09:44h Autor:
Opekotine od sunca: 9 prirodnih načina da ih izlečite!
Foto: Thinkstock

Prelepi sunčani letnji dan primiče se kraju, ali jedna vam je sitnica pomutila raspoloženje: "zaradili" ste opekline od sunca.

Preterano izlaganje ultraljubičastom zračenju može ubrzati starenje kože, ali opekline su prva posledica neopreznog boravka na suncu.

Ako patite od opekotina koje bole, peku i svrbe, posegnite za ovim prirodnim sredstvima koja ublažavaju tegobe i pospešuju zacelivanje.

Svemoćna soda bikarbona: 12 super trikova koje svaka žena treba da zna!

Foto: Shutterstock

1. Zobene pahuljice

Kupka od zobenih pahuljica jedan je od najstarijih prirodnih lekova protiv opekotina od sunca. Ubacite pola šoljice pahuljica u blender ili mikser, pa ih meljite dok se ne pretvore u fini prah. Naspite zobeni prah u mlaku kupku i rukom promešajte vodu da što ravnomernije raspršite prah. Namačite se dvadesetak minuta i potom se osušite nežnim pokretima mekog peškira. Možete napraviti i oblog od zobenog praha pomešanog sa prohladnom vodom. Svaka dva do četiri sata stavljajte oblog umočen u smesu na opečeno mesto.2. Jabukovo sirće

Po mogućnosti upotrebite jabukovo sirće, ali se u njegovom odsustvu možete poslužiti i vinskim. Sirće je antiseptik i rashlađuje kožu. Ublažava peckanje i žarenje.

Foto: Thinkstock
3. Med

Nekoliko istraživanja je pokazalo da med ima antibakterijska svojstva i da pomaže pri zaceljivanju rana.Nanošenje meda direktno na opekotinu ubrzava epitelizaciju kože, odnosno stvaranje novih ćelija. Namažite medom opečeno mesto i omotajte ga gazom. Primenite tretman dvaput dnevno, svaki put sa novom gazom.

4. Aloja veraOva biljka ima dugu istoriju primene u slučaju opekotina od sunca zahvaljujući antioksidativnim, antibakterijskim, protivupalnim i umirujućim svojstvima. Upotrebite stopostotni gel ili sok od aloje vere da biste smirili i ovlažili kožu.

Foto: Thinkstock
5. Nemasno mleko i jogurt par kockica leda gazu oblog 15 do 20 minuta Jogurt prohladnom vodom 6. Paradajz ublažava bol pečenje
Foto: Shutterstock
7. Čajne vrećice i oblozi
Foto: Shutterstock
8. Soda bikarbona

Soda bikarbona stvara alkalno okruženje, koje na kožu deluje kao melem. Ima antiseptička svojstva, ublažava svrab i olakšava ljuštenje kože. Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom, nakvasite vatu u dobijenu smesu i nanesite je na zahvaćeno područje.

Čudesni melem koji leči mnoge bolesti: Napravite efikasan lek za bronhitis, suvu kožu i upale!

9. Salata i krastavacSkuvajte listiće zelene salate u vodi. Procedite i ostavite tečnost da se hladi nekoliko sati u frižideru. Umočite vatu u tekućinu i razmažite je po opečenoj koži ili oprezno pritišćite vatom zahvaćeno mesto.

Takođe, rashladite krastavce i usitnite ih u blenderu dok ne dobijete pastu. Nanesite je na opečena područja, uključujući i lice.

Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs