Oprez

Kafa na plus 39, ni slučajno: Evo zašto!

Kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbegavate, a naročito onu popodnevnu
Medicina 08.07.2015. - 10:23h Autor: Avaz
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas ne mogu da zamisle da započnu dan bez omiljenog crnog napitka. Međutim, kada je ovako pakleno toplo, pametnije bi bilo da je izbegavate, a naročito onu popodnevnu kafu.

 

Svi se radujemo kada je sunčano vreme, a naročito oni koji su u prilici da tokom dana skoknu do svog omiljenog kafića na kaficu sa prijateljima. Ipak, na tropskim vrućinama ovo uopšte nije dobra ideja.

 

Iako na prvi pogled deluje da bi šoljica kafe, koja ima moć da nam podigne pritisak, mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako.

 

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

 

Problem je u tome što kafa (baš kao i crni čaj) sadrži mnogo kofeina, supstancu koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca. Nažalost, to podizanje pritiska je samo trenutno, a upravo nakon prestanka dejstva kofeina, može da dođe do njegovog sunovrata. Sigurni smo da ne želite da vam pozli, a još manje da vas strefi infarkt ili šlog.

 

Foto: Shutterstock

 

Isto tako, kofein je jak diuretik, što znači da podstiče brže izlučivanje tečnosti iz organizma, bilo znojenjem, bilo češćim odlascima u toalet - što dovodi do dehidracije. Problem je u tome što, zajedno sa tečnošću, iz tela odlaze i dragoceni minerali, kao što su soli, gvožđe, magnezijum, ili kalcijum.

 

Još jedna loša stvar, za one koji su u prilici da se ovih dana sunčaju i žele da što lepše pocrne, jeste to što, svojim svojstvom dehidracije, kafa isušuje kožu i na taj način dovodi do bržeg stvaranja bora.

 

Šta krijete od drugih: Test mađarskog psihijatra iz 1935. godine otkriva! (FOTO)

 

Što se psihe tiče, ni ovde kafa i vrućina nisu dobra kombinacija, jer kafa pojačava lučenje hormona stresa, adrenalin i kortizol, što vam u zagušljivom gradskom prevozu bez klime samo može pojačati simptome anskioznosti, ali i dovesti vas do toga da vam “padne šećer”.

 

Takođe, leti su svakako dani duži, a tokom vrelih noći ionako manje spavamo, a kafa koja nam inače podiže budnost, definitivno nije prijatelj kvalitetnog sna.

 

Foto: Shutterstock

 

Posebno je opasno ako se opredelite za ledenu kafu sa mnogo šećera i mleka. Ne samo da je u pitanju kalorijska bomba koja vas goji, već nikako nije dobro ni za zdravlje. Em što može da vam skoči šećer, em što nikad ne možete da budete sigurni u kvalitet mleka, što vas može prikovati danima za WC šolju.

 

Ukoliko ste do te mere zavisni da već unapred znate da nećete poslušati savet da kafu ne pijete uopšte - popijte samo jednu, jutarnju kafu i to onu crnu, bez šećera ili mleka - i to nikako na prazan stomak!

 

Iako to zvuči uvrnuto, stručnjaci savetuju da kafa bude topla jer, topli napici i supe, čak i na najgorim vrućinama, zapravo podstiču termoregulaciju i, nakon prvog šoka, pružaju nam osećaj da smo se baš rashladili.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...