Pomoć na temperaturama koje bukvalno prže

Rashladite se dok traje tropski talas

Možemo da olakšamo sebi život za vreme ovakvih dana, ukoliko povedemo računa šta jedemo, pijemo, kako se oblačimo i u koje vreme izlazimo iz kuće. Evo nekoliko korisnih saveta o tome
Medicina 28.07.2013. - 11:22h Autor: dnevno.rs
Foto: Shutterstock

Kvašenje ručnog zgloba hladnom vodom može da pomogne. To će rashladiti telo, a da bi se postigao veći i duži efekat, pomoćiće krpa ohlađena u ledu. Pokazalo se da ovakvo hlađenje smanjuje temperaturu tela za tri stepena.

 

Hrana koja hladi

 

U vreme vrućina treba piti  i jesti namirnice koje mogu da rashlade. Inače, treba piti vodu bez obzira da li se oseća žeđ ili ne, da bi sprečili dehidrataciju. Definitivno treba izbegavati kofein i alkohol koji i podstiču dehidrataciju i piti pića sa elektrolitima.

 

Čak i led može da pomogne da se zadrži hladnoća u telu, ali najbolje je to činiti sa vodom. Pri tom, voda ne sme da bude ledena, jer telo koristi više energije ako je tečnost hladna da bi je približila unutrašnjoj temperaturi tela.

 

Ukoliko osetite glad u vrelim danima jedite lubenice i trešnje. Hladno voće ili mlečni proizvodi sa manje masnoće su takođe dobar izbor.

 

Lagane krpice

 

Treba se oblačiti komotno, lagano i po mogućstvu nositi svetle boje. Osim toga, pamučna odeća manje greje za razliku od sintetike.

 

Ako je napolju nepodnošljiva vrućina, ostanite kod kuće. Naravno, ovo važi za dane kada se mogu izbeći aktivnost na suncu i asfaltu. Ako morate da izađete iz kuće, ne zaboravite da namažete kremu sa zaštitnim faktorom, ponesete flašu vode, naočare za sunce i šešir.

 

Posebnu pažnju treba obratiti na starije osobe, bebe i hronične bolesnike, jer su osetljiviji na visoku temperaturu. Kućnim ljubimcima takođe potrebna zaštita od dehidratacije i vreline.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...