Nimalo naivno

Poput droge: Ovako vaše telo reaguje nakon samo jednog gaziranog pića!

Pogledajte šta se tačno događa u našim telima u periodu od sat vremena nakon konzumacije gaziranog pića
Medicina
21:46h Autor:
Poput droge: Ovako vaše telo reaguje nakon samo jednog gaziranog pića!
Foto: Thinkstock

Gazirana pića su brzinska rešenja za podizanje energije kojima svi često pribegavamo. Uvek ispune svoju svrhu i trenutno nas zadovolje velikom količinom šećera. Upravo je to jedan od razloga zašto stručnjaci upozoravaju da ne treba da ih konzumiramo svakodnevno i u velikim količinama. Pogledajte šta se tačno događa u našim telima u periodu od sat vremena nakon konzumacije gaziranog pića.

6 namirnica koje nutricionisti nikad ne bi pojeli: Osim što goje, mogu biti i kancerogene!

10 minuta:

Između 8 i 16 kašičica šećera (u zavisnosti od vrste pića) ulazi u vaš organizam. Vaše papile na jeziku ne registruju veliku količinu slatkoće zato što je fosforna kiselina ublažava.

20 minuta: Količina šećera u krvi naglo raste. Vaš organizam na to odgovara izlučivanjem insulina i pretvaranjem unešenog šećera u masti.

40 minuta: Kofein iz gaziranog pića se uspešno apsorbovao. To vas razbuđuje i raste vam krvni pritisak.

Zašto je dijabetes tihi ubica: Njegove simptome mnogi previde!

45 minuta:

Zbog kofeina, vaše telo povećava proizvodnju dopamina, neurotransmitera koji stimuliše i aktivira centre za zadovoljstvo u vašem mozgu. Stručnjaci kažu da kofein manipuliše proizvodnjom dopamina baš poput droge i na taj način utiče na naše raspoloženje i "tera" nas da se osećamo dobro.

60 minuta: Nivo šećera u krvi naglo počinje da pada, što opet uzrokuje neprijatan osećaj umora i letargije kojeg smo želeli da se rešimo konzumacijom gaziranog pića.

Štetna za zdravlje, ali čuda čine u kući: Šta sve možete da očistite gaziranim pićima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs