Lekari upozoravaju

Štetno po zdravlje: Siromaštvo sprečava razvoj mozga!

Deca koja potiču iz siromašnih porodica imaju vidljive tragove teškog detinjstva na mozgu
Medicina 26.05.2015. - 14:55h Autor: Stil, znanost.geek.hr
Foto: Shutterstok

Deca koja potiču iz siromašnih porodica imaju vidljive tragove teškog detinjstva na mozguVažne regije mozga razvijenije su među decom koja su odrasla u sigurnom i stabilnom porodičnom okruženju, a upravo su te regije one koje su najviše potrebne za uspešno rešavanje različitih testova.

 

Uzmite kockicu leda i trljajte je 5 minuta! Evo zašto!

 

„Posledice života u nepodsticajnom okruženju zaista su velike. Mi to možemo videti ne samo u ispitnim rezultatima, već i u mozgu te dece”, kaže Džon Gabrieli, profesor na Univerzitetu MIT. Gabrieli je vodio tim naučnika koji je koristio magnetnu rezonancu za proučavanje mozga 23 dece iz porodica sa niskim primanjima i 35 onih koji su poticali iz imućnijih porodica.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gabrieli je bio u mogućnosti da uoči razlike u samim dečjim mozgovima, primećujući da su bogatiji učenici imali deblji temporalni i potiljačni režanj koji su, između ostalog, zaduženi za vid i znanje.

 

Joga kao lek: Magična formula 166 čuva srce! (FOTO)

 

Razlike u ishrani, pa i količini podrške i stresa, moguća su objašnjenja ovakvog jaza. „Ovo je snažan dokaz velike plastičnosti mozga. Naši rezultati ne znače da dodatna obrazovna podrška, ali i podrška unutar obitelji, ne mogu smanjiti te velike razlike”, zaključio je Gabrieli.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...