Čest ženski problem

Svrab u intimnom delu: Ginekolog otkriva uzroke i pravilno lečenje!

Kod svake hormonalne promene - tokom menstruacije, trudnoće, menopauze ili ako uzimate kontraceptivne pilule, može se javiti vaginalni svrab
Medicina
20:52h Autor:
Svrab u intimnom delu: Ginekolog otkriva uzroke i pravilno lečenje!
Foto: Shutterstock

Svrab u genitalnom području može biti posledica raznih faktora, od poremećaja hormona do polno prenosivih bolesti.

Ginekolog Jasenka Grujić Koračin otkriva šest najčešćih uzroka svraba u predelu vagine i kako ga lečiti:

1. Gljivične infekcije

Najčešći uzrok vaginalnog svraba i posledica poremećaja kiselosti vagine su gljivične infekcije. Mogu se pojaviti nakon upotrebe antibiotika, kontracepcije, zbog stresa ili kada promenite način ishrane.

"Kod gljivične infekcije pojavljuje se beli sirasti sekret i retko se prenosi na muškarca. Preporučuje se pranje blagim sredstvima, a leči se kremom Kanesten, dostupnom bez recepta. Tokom toplijih meseci, kada se više znojimo, preporučuje se oralna terapija, koju će vam prepisati vaš ginekolog.

11 saveta za zdravu vaginu - Ključne stavke!

2. Polno prenosive bolesti

Bolesti poput stidnih vaši takođe mogu da uzrokuju svrab.

"U tom slučaju potrebno je nabaviti šampon protiv stidnih vaši, obrijati stidne dlake i problem bi trebalo da bude rešen", savetuje Grujić Koračin.

3. Sklerozni lišaj

Reč je o hroničnoj upalnoj kožnoj bolesti, čiji su glavni simptomi iritacija vulve i bele tačkice na koži. Bolest obavezno treba da potvrdi ginekolog, koji će i prepisati odgovarajuću terapiju.

Ključna pravila intimne higijene - Zaštitite se od infekcija!

4. Ekcem i psorijaza

Ove kožne bolesti mogu uzrokovati crvenilo, osip i svrab u predelu genitalija. Slabiji kortikosteroidi i kupke sa zobenom kašom mogu ublažiti neprijatnost, a ako ne osetite olakšanje kroz nedelju dana, obratite se lekaru.

5. Hormoni

Kod svake hormonalne promene (tokom menstruacije, trudnoće, menopauze ili ako uzimate kontraceptivne pilule) može se javiti vaginalni svrab. Vaginalna suvoća je indikator da su hormoni krivci za svrab. Izbegavajte korišćenje uložaka sa mirisom, jer mogu da izazovu iritiraciju genitalija. Ukoliko je svrab vrlo čest, obavezno posetite ginekologa.

Vodič kroz hormonalne promene - Simptomi poremećaja i prirodno lečenje!

6. Druge bolesti

Vaginalni svrab može se javiti i kao posledica drugih zdravstvenih problema, kao što je kamen u žuči ili bubrezima. U tom slučaju treba lečiti primarnu bolest kako bi svrab nestao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs