Loš za telo ali i društvo

Alkohol štetniji od droge?

Profesor Dejvid Nat i njegov tim sproveli su istraživanje u okviru koga su pratili zavisnost od štetnih supstanci, uključujući alkohol, heroin, krek kokain, metamfetamin, kanabis, ekstazi i LSD
Medicina
01:18h Autor:
Alkohol štetniji od droge?
Foto: Shutterstock

Poznati britanski stručnjak za opojne droge profesor Dejvid Nat posle sprovedenog istraživanja utvrdio je da je alkohol štetniji od heroina, ekstazija i kokaina.

Profesor Dejvid Nat i njegov tim sproveli su istraživanje u okviru koga su pratili zavisnost od štetnih supstanci, uključujući alkohol, heroin, krek kokain, metamfetamin, kanabis, ekstazi i LSD.

Naučnici su uzeli u obzir uticaj svake od tih droga na telo, na troškove zdravstvenog sistema, društvene servise i zatvore.

Analiza je pokazala da su heroin, krek kokain i metamfetamin najštetniji za pojedinca, dok su alkohol, heroin i krek kokain najopasniji kada je u pitanju uticaj na društvo u celini.

Portal Moj doktor navodi da su naučnici za potrebe istraživanja razvili složeni sistem bodovanja u kome se alkohol pokazao kao najštetniji, jer je skupio 72 od 100 bodova, a pratili su ga heroin sa 55 bodova i krek kokain sa 54 boda.

Duvan je dobio 26 bodova, kanabis 20, a čarobne pečurke 5 bodova.

Istraživanje je u Velikoj Britaniji, ali i u ostatku sveta, izazvalo mnogo rasprave na ovu temu, tako da neki smatraju da istraživanje dr Nata pokazuje potrebu za boljom kontrolom konzumacije alkoholnih pića, dok drugi ističu da su u istraživanju pomešani lončići i da se opasne droge ne mogu porediti s alkoholom koji je stotinama godina prisutan u mnogim civilizacijama.

Profesor Nat bio je savetnik za opojne droge bivše britanske vlade, ali je sa te funkcije smenjen zbog svojih kontroverznih stavova o drogama i alkoholu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs