Otkrijte

Bubuljice na obrvama, nosu, ušima: Alarm za određene bolesti!

Jedna od modernih dermatoloških tehnika je "mapiranje lica". Analiziraju se različiti delovi lica i prema lokaciji bubuljica ili upalnih procesa, stručnjaci mogu da prepoznaju uzrok njihovog nastajanja
Medicina 04.04.2015. - 20:09h
Foto: Shutterstock

Bubuljice nisu samo problem pubertetlija, već se često javljaju kod odraslih. Naravno, ređe jer su kod adolescenata najčešće posledica rada hormona, ali lekari savetuju da obratimo pažnju na njih jer su "ogledalo" zdravlja i procesa koji se događaju u telu.

 

Jedna od modernih dermatoloških tehnika je i "mapiranje lica", zanimljivo je da je ovaj metod potekao iz antičke i kineske medicine. Analiziraju se različiti delovi lica i prema lokaciji bubuljica ili upalnih procesa, stručnjaci mogu da prepoznaju uzrok njihovog nastajanja.

 

Čelo


Uzrok akni na ovom delu lica mogu da budu problemi sa varenjem, tankim crevom ili jetrom, kao i veliki stres, neredovan san, loša ishrana. Da bi se sprečila pojava bubuljica, spavajte najmanje sedam sati u kontinuitetu, pijte dovoljno vode i vodite računa o ishrani.

 

Slepoočnice, deo oko obrva
Mogu da nastanu zbog loše cirkulacije, problema sa bešikom, ishrane koja se bazira na masti i prerađevinama, ali i preterivanja sa alkoholom.

 

Usta


Uzrok je preterani unos ljute, začinjene i pržene hrane ili reakcija na određenu pastu za zube.

 

Nos
Bubuljice oko nosa posledica su nezdrave hrane, zatvora, nadimanja, loše cirkulacije ili lošeg varenja. Vitamin B, manje začinjena hrana i masiranje ovog dela lica mogu da ublaže probleme.

 

Obrazi
Akne se najčešće javljaju zbog problema sa plućima, jetrom i želucem, kao posledica stresa, prljavih ruku i jastučnica ili četkica za šminku. Veoma je bitno da kožu čistite svakog dana.

 

Brada
Uglavnom su posledica hormonskih ili ginekoloških problema, lošeg rada bubrega ili navike da često prljavim rukama dirate lice.

 

Uši
Ukoliko vam bubrezi ne funkcionišu pravilno i ne pijete dovoljno vode, bubuljice mogu da se jave na i oko ušiju, najčešće na ušnoj školjci. Izbegavajte kafu i preslana jela.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...