Sačuvajte zdravlje

Komplikacija koja dovodi do neplodnosti: Kada su menstrualni bolovi ozbiljan problem!

Ako imate grčeve toliko jake da vas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, morate da znate da takvi grčevi nisu normalno stanje
Medicina
12:50h Autor:
Komplikacija koja dovodi do neplodnosti: Kada su menstrualni bolovi ozbiljan problem!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Velika većina žena ima tu nesreću da jako dobro zna što su to menstrualni grčevi, a samo retke srećnice nemaju pojma o kakvim to problemima ostatak sveta bruji. Menstrualne grčeve ne voli niko, izuzetno su bolni i neprijatni i gotovo da niko ne zna šta da uradi kada nas uhvate, osim eventualno, da popiju neke lekove protiv bolova i da čekaju da prođu.

Čaj za regulisanje menstrualnog ciklusa: Rešite se ženskih problema!

Ali, ako imate grčeve toliko jake da vas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, morate da znate da takvi grčevi nisu normalno stanje. Pre nego što krenete da paničite, postoji velika mogućnost da jednostavno imate niži prag tolerancije na bol ili bolnije menstruacije od nekakvog proseka, ali svakako bi na menstrualne probleme trebalo da obratite pažnju jer oni mogu da ukazuju na endometriozu.

Recept za bezbolne menstruacije: Ovo svaka žena treba da zna!

Inače, endometrioza je stanje za koje je karakteristično nalaženje i rast tkiva endometrijuma izvan maternice. Endometrioza može da bude uzrokom bolnih grčeva, neprijatnosti tokom seksa, a najčešća komplikacija je neplodnost.

Veliki problem endometrioze je taj što pre njenog otkrivanja mogu da prođu decenije, a može da se desi i da nikada ne bude otkrivena. Neke studije govore da 10% svih žena ima endometriozu, ali većini nikada ne bude dijagnostikovana.

Promene u menstruaciji otkrivaju vaše zdravlje: 5 znakova za uzbunu koji zahtevaju lekarski pregled!

Endometrioza može da se leči, a iako ne mora da dovede do neželjenih posledica poput neplodnosti, ukoliko je moguće, poželjno je otkriti je na vreme. Iz tog vam razloga donosimo listu "simptoma" na koju bi posebno trebalo da obratite pažnju:

1. Bolni seksualni odnosi ili mokrenje, zatvor i grčevi koji vas ne muče isključivo za vreme menstruacije i PMS-a;2. Grčevi su abnormalno jaki (dovoljno jaki da vas spreče u obavljanju svakodnevnih aktivnosti);3. Već neko vreme neuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju;4. Ako primećujete poboljšanje prilikom korišćenja protivupalnih lekova ili pilula za kontracepciju, razmislite o laparoskopskom pregledu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs