Obratite pažnju

Zdravlje i gaćice: 4 opasne stvari u vezi sa donjim vešom!

Koja je zapravo funkcija gaćica, od kakvog materijala bi trebalo da budu i da li su nam stidne dlačice nepotrebne - evo šta na to kažu stručnjaci

Medicina
16:55h
Zdravlje i gaćice: 4 opasne stvari u vezi sa donjim vešom!
Foto: Shutterstok

Nositi donji veš ili ne je večito pitanje koje se mota po glavi mnogim ženama, pogotovo onima koje nose pripijene haljinice ili helanke. Iako je to stvar ličnog izbora, stručnjaci daju prednost nošenju donjeg veša. A zašto? Odgovor je vrlo jednostavan – bakterije i gljivice se razmnožavaju tamo gde je vlažno i toplo.

Muškarci priznali kakav ih donji veš uzbuđuje: Niko nije glasao za tange!

Zato su pamučne gaćice odlična zaštita od mikroorganizama, jer dobro upijaju znoj. Doduše, one vam nisu potrebne kod moderne odeće za fitnes kod koje već postoji ugrađeno donje rublje napravljeno od antibakterijske tkanine.

1. Tange – most za bakterije

Ako volite da nosite tange, sledeća rečenica neće nimalo da vam se svidi. Tange, naime, predstavljaju pravi most za bakterije iz sistema za varenje, koje na lak način mogu da dođu do vagine i da izazovu neprijatne vaginalne infekcije ili upale mokraćnih kanala. Ta opasnost se pojačava prilikom vežbanja, jer tange imaju tendenciju pomeranja napred-nazad.

Ne očajavajte, jer postoji široka lepeza donjeg veša koje će da vam pruži bolju zaštitu, a da pritom ne umanji vaš seksepil.

Peckanje, svrab, osećaj suvoće i bol tokom seksa: Kako pravilno negovati intimnu zonu!

2. Čipka ili pamuk

Veš od satena i čipke nije mudro da svakodnevno nosite, pogotovo ukoliko redovno odlazite na fitnes, jer izazivaju iritaciju kože. Ako već imate seksi veš od takvog materijala, sačuvajte ga za neke specijalne trenutke sa svojim partnerom. Ljubiteljkama fitnesa stručnjaci preporučuju pamučni donji veš ili ono od sintetike nove generacije koje će da vas sačuva od vlage.

Ukoliko mnogo trčite, bilo bi dobro da imate donji veš bez naglašenih šavova. Stručnjaci tvrde da su specijalne tkanine od koje se pravi oprema za fitnes čak i bolje od čistog pamuka jer su rastegljive, daju potporu i mnogo efikasnije vas čuvaju od znoja. Uz to, tu su i ugrađene tkanine s antibakterijskim delovanjem koje nam čuvaju zdravlje i štite nas od neprijatnih mirisa.

Kako hrana utiče na miris vagine: Voće može da je učini prilično slatkom!

3. Stidne dlačice imaju zaštitnu ulogu

Nakon depilacije intimnog dela, žene se osećaju čistije i urednije, a neke depilaciju smatraju i obaveznom higijenom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da uklanjanje stidnih dlačica u potpunosti može da donese više štete nego koristi. Naime, stidne dlačice imaju zaštitnu ulogu i čuvaju polne organe kao i kožu koja je na tom delu osetljivija.

Njihovom depilacijom nestaje taj zaštitni sloj i otvara se put oštećenjima kože, ranama nastalima od urastanja dlačica, pa čak i polno prenosivim bolestima. Ukoliko vam bikini zona nije dovoljna i želite da uklonite sve dlačice u intimnom delu, birajte kvalitetni donji veš koji će da vam pruži dovoljnu zaštitu.

Brazilka ili žbun: Kakvu intimnu frizuru muškarci vole da vide na ženi?

4. Šta kad dođu "oni dani u mesecu"

Ukoliko se tokom menstruacije osećate dobro, nema potrebe da preskačete svoju redovnu fizičku aktivnost ili da na sebe navlačite troje gaćica kako biste bili sigurni da nećete da "procurite". Tamponi ili ulošci, stvar je sasvim ličnog izbora, ali svakako da bele helanke u tom trenutku baš i nisu idealno odevno rešenje.

Oprezno sa tamponima, mogu da izazovu bakterijske infekcije: Kako da ih najbezbednije koristite!

Stručnjaci nastoje da sruše veliki mit prema kojem bi žensko međunožje uvek trebalo da miriše poput cveća, jednostavno ukazujući na činjenicu da žene u svojim preponama imaju apokrine žlezde, pa su ne baš prijatni telesni mirisi neizbežna pojava. Naravno da ličnom higijenom može mnogo toga da se učini – blagi sapun i kratki tuš u sekundi će da otkloni vaginalni miris. Međutim, ako primetite neki neuobičajeni miris, svakako treba da se posavetujete sa lekarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs