Pomozite svojim sivim ćelijama

Vežbe za mozak: Kako da poboljšate pamćenje i sačuvate oštrinu uma!

Do zrelog doba mozak je stvorio na milione neuronskih veza uz pomoć kojih rešavate raznorazne probleme i obrađujete informacije. Ali to ne sme da vas zadovolji, mozgu trebaju novi stimulansi kako bi se ispravno razvijao
Medicina
18:06h
Vežbe za mozak: Kako da poboljšate pamćenje i sačuvate oštrinu uma!
Foto: Shutterstock

Dug život nije neka radost ako se više ničeg ne sećate. Srećom, ma koliko da ste stari, možete da sačuvate pamćenje i bistar mozak ako svakodnevno sprovodite mentalne vežbe. Budite istrajni u svakodnevnim vežbama i do kraja meseca već ćete osetiti da vam je memorija bolja, preporučuje američki program 2011 Longevity Program.

Naučnici su već dokazali da ljudski mozak ima čudesne sposobnosti regeneracije i da može brzo da se prilagodi. Uz prave podsticaje mozak može da stvori nove neuronske veze i da poveća kognitivni kapacitet, zbog čega ćete lakše učiti i pamtiti.

Nije sve zbog dobrog izgleda - aerobik, plivanje i trčanje jačaju mozak.

Do zrelog doba mozak je stvorio na milione neuronskih veza uz pomoć kojih rešavate raznorazne probleme i obrađujete informacije. Ali to ne sme da vas zadovolji, mozgu trebaju novi stimulansi kako bi se ispravno razvijao. Međutim, jedno imajte na umu, aktivnost koju izaberete treba da bude nešto novo. Ako izaberete nešto u čemu ste već dobri, čak i ako je intelektualno zahtevno, to nije najbolji izbor mentalne vežbe. Pokušajte da vežbate svakodnevno, otprilike u isto vreme, jer ćete tako brže da razvijete nove neuronske veze.

Od koje hrane smo pametniji saznajte OVDE.

Ove vežbe pomažu da se razviju mentalne sposobnosti mladih i štite oštrinu mozga kod starijih:

1. Naučite napamet pesmu, igrajte šah, uživajte u težoj ukrštenici, naučite brojeve telefona napamet, računajte bez pomoći digitrona, naučite reči nove pesme, zapamtite listu potrebnih stvari koje treba da kupite. Pazite samo da izaberete nešto novo.

2. Koristite drugu ruku, levu ako ste desnoruki i obrnuto. Tako jedite, češljajte se ili rukujte mišem. Na taj način ćete da stimulišete komunikaciju između dve hemisfere mozga, što će da popravi mentalni kapacitet i fizičku ravnotežu. Ako svakodnevno ustrajete u primenjivanju vežbi, nagradite se. Tako ćete imati još jedan podsticaj za vežbanje.

Čitajte knjige - dobro dejstvo na mozak traje 5 dana posle završetka čitanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs