Obratite pažnju

Sušenje veša na radijatoru uzrokuje alergije i infekcije disajnih puteva

Isparenje supstanci koje se koriste tokom pranja uzrokuje alergije, dok isušen vazduh nadražuje sluzokožu, koja zbog suvoće deluje kao magnet za alergene
Medicina
16:26h
Sušenje veša na radijatoru uzrokuje alergije i infekcije disajnih puteva
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija, piše portal Magazin.

Kako da napravite domaći omekšivač bez upotrebe mnogo hemikalija, saznajte OVDE.

Inače, stručnjaci kažu da pored radijatora uvek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh toliko isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Takođe se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 odsto domaćinstava u Glazgovu, gđe je studija sprovedena.

OVDE preuzmite recept za domaće sredstvo za pranje sudova!

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promeniti.

Simptomi infekcije disajnih organa su brojni - kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs