NE PODNOSITE DUVANSKI DIM U ZADIMLJENIM PROSTORIJAMA? Evo kako ga se MOŽEMO zauvek otarasiti

Rezultati ohrabruju da ovo može biti korak ka konačnom „istrebljenju“ duvanskog dima i pasivnog pušenja, za koji se pouzdano zna da podjednako štetno utiče na nepušače

Lifestyle
NE PODNOSITE DUVANSKI DIM U ZADIMLJENIM PROSTORIJAMA? Evo kako ga se MOŽEMO zauvek otarasiti
Foto: Freepick

Uređaji koji zagrevaju duvan imaju značajno niži uticaj na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru u poređenju sa cigaretama koje sagorevaju duvan, ali i u odnosu na neke uobičajene aktivnosti kao što su šetnja, ples ili ispijanje vina, pokazali su rezultati studije objavljene u stručnom časopisu Atmosphere.

Merenjem je utvrđeno da nivoi ispitivanih sastojaka tokom upotrebe ovih uređaja imaju znatno niži negativan uticaj na kvalitet vazduha u odnosu na produkte sagorevanja.

U istraživanju, koje je sprovela grupa autora iz naučno-istraživačkog centra duvanskog proizvođača Filip Moris u Švajcarskoj, simulirani su uslovi atmosfere u restoranima, prodavnicama i kućama i u njima je određivano prisustvo supstanci koje u atmosferu prelaze iz uređaja IQOS. Korišćene su metode koje je razvio tim naučnika ove korporacije, a prilikom merenja se pojavila povišena koncentracija glicerina, nikotina i acetaldehida, međutim u značajno nižim nivoima i ispod donje granice dozvoljenog.

Za razliku od nikotina i glicerina koji se uobičajeno oslobađaju prilikom korišćenja IQOS-a, acetaldehid je zagađivač u zatvorenom prostoru koji se u vazduhu može naći i prilikom aktivnosti kao što su hodanje, ples, isparavanje vina.

Duvanski dim
foto: Freepick

Istraživači su pratili prisustvo 31 komponente sa liste štetnih i potencijalno štetnih materija koju je ustanovila Američka agencija za hranu i lekove (FDA), kao i sa liste primarnih toksina koju je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Rezultati ohrabruju da ovo može biti korak ka konačnom „istrebljenju“ duvanskog dima i pasivnog pušenja, za koji se pouzdano zna da podjednako štetno utiče na nepušače.

Komentarišući rezultate studije, prof. dr Miroslava Nikolić, ekspert tehnologije obrade i prerade duvana ističe da su duvanski dim, kao i sagorevanje cigarete ključni problem kod pušenja. Nikotin, kao prirodni sastojak u biljci duvana nije bez rizika i izaziva zavisnost, ali istraživanja takođe ukazuju da on nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem, kaže ona.

Rezultati ove studije su u skladu sa prethodnim istraživanjima, u kojima se istraživalo prisustvo jedinjenja sa liste štetnih i potencijalno štetnih sastojaka FDA i SZO. Ova naučna saznanja mogu biti od velikog značaja jer se ispitivanjem kvaliteta vazduha kod korišćenja alternativa širi razumevanje kako upotreba uređaja koji zagrevaju duvan utiče na kvalitet vazduha.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs