Odgovori na ova 4 pitanja otkrivaju da li imate problema sa alkoholom: Stvar može biti ozbiljna, možda je vreme za pomoć

Odgovorite na ova 4 pitanja i saznajte da li imate ozbiljnih problema sa konzumacijom alkohola.

Medicina
Odgovori na ova 4 pitanja otkrivaju da li imate problema sa alkoholom: Stvar može biti ozbiljna, možda je vreme za pomoć
Foto: Shutterstock

Britanski psihijatar upozorio je na "epidemiju opijanja u srednjim godinama", što ima štetne posledice po zdravlje.

"Sober October" ili "Trezveni oktobar" je izazov koji podstiče ljude da se odreknu alkohola i drugih poroka tokom celog meseca oktobra, što može poboljšati njihov san i mentalno zdravlje, dovesti do gubitka težine, sniziti krvni pritisak i pomoći u uštedi novca.

Britanski psihijatar upozorio je na "epidemiju opijanja u srednjim godinama", koja može povećati rizik od raka, pa čak i prerane smrti, što je još jedan razlog za mesečnu apstinenciju od alkohola, prenosi "Njujork post".

alkoholičarka, piće, Alkohol
foto: Shutterstock

"Vidim mnogo muškaraca i žena u ovoj kategoriji u svojoj klinici. Kada ih pitam o pijenju, često ne vide da imaju problem, jer stvari još nisu dostigle fazu u kojoj fizički zavise od alkohola, a to je kada telo postane zavisno i počinje da se trese ako ostanete bez alkohola", napisao je dr. Maks Pemberton.

Pemberton je preporučio podvrgavanje CAGE proceni od četiri pitanja. Radi se o alatu za proveru koji može identifikovati problem zloupotrebe supstanci. CAGE je 1968. godine razvio dr. Džon Eving, profesor psihijatrije i kliničar za terapiju zavisnosti na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu, a radi se o akronimu za "Cut down" (smanjiti), "Annoyed" (iziritiran), "Guilty" (kriv) i "Eye-opener" (piće za razbuđivanje).

Devojka, Depresija, pijanstvo
foto: Shutterstock

Alat se sastoji od četiri pitanja:

  1. C - da li ste ikada osetili da treba da smanjite ispijanje?
  2. A - da li su vas ljudi nervirali kritikovanjem vašeg ispijanja alkohola?
  3. G - da li ste se ikada osećali loše ili krivim zbog ispijanja alkohola?
  4. E - da li ste ikada popili piće odmah ujutru da biste smirili živce ili se oslobodili mamurluka?

Ako odgovorite "da" na dva ili više pitanja, to znači da bi mogao postojati problem koji se ne može jednostavno objasniti ili rešiti, napisao je Pemberton.

alkohol
foto: Shutterstock

"Trezveni oktobar" postaje sve popularniji širom sveta, naročito među milenijalcima. Pemberton je rekao da učešće u ovoj vrsti izazova može otkriti problem koji treba lečiti.

"Smanjenje unosa alkohola je uvek razumna stvar, ali ako je prva stvar koju uradite 1.novembra ta da posegnete za otvaračem za flaše, to je dobar pokazatelj da mesec dana pauze od alkohola neće rešiti stvari, a možda je vreme da potražite stručnu pomoć", objasnio je Pemberton.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs