Korak napred

Veliko otkriće: Saznajte da li imate rak debelog creva pomoću jogurta!

Naučnici su uspeli da razviju molekule koji u kombinaciji sa jogurtom imitiraju biomarkere i nalaze put do malignih ćelija
Medicina
16:38h Autor:
Veliko otkriće: Saznajte da li imate rak debelog creva pomoću jogurta!
Foto: Thinkstock

Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets došli su do još jedne jednostavne metode otkrivanja raka debelog creva, koja uključuje samo jogurt i test urina.

Profesor Sangita Batija uspeo je da razvije molekule koje se ponašaju kao biomarkeri u otkrivanju ćelija raka debelog creva. Ako se ti molekuli popiju zajedno sa jogurtom, one nađu svoj put do ćelija raka, gde se enzimi rastvaraju do sitnih čestica i izbacuju iz tela urinom.

Kojih 9 ranih simptoma raka nikako ne smete ignorisati, saznajte OVDE.

Sve što je tad potrebno jeste uzeti mali komad papira i pokupiti te čestice.

Ranije metode otkrivanja kolorektalnog raka uključivale su unošenje tih molekula injekcijom, a nova metoda uklonila je invazivni deo modifikovanjem bakterija u jogurtu.

Testiranja su sprovedena nad laboratorijskim miševima, dok bi se u kliničkim testiranjima kod ljudskih pacijenata ta metoda pokazala krajnje jednostavnom i jeftinom u otkrivanju te opake bolesti.

OVDE otkrijte 6 neverovatnih načina da upotrebite jogurt!

Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka (ACS), tek 40 odsto ljudi s rakom debelog creva imaju ranu dijagnozu te bolesti, zbog malog broja dostupnih testova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs