Probavne smetnje

Kako da se rešite proliva: Pijte dosta tečnosti, izbegavajte mlečne proizvode i masnu hranu

Iako je često bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana, izbegavajte mlečne proizvode, masnu i slatku hranu
Medicina
22:38h Autor:

Proliv je simptom bolesti, a najčešće ga uzrokuju virusi, bakterije, paraziti i pokvarena hrana. Često je bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana.

 

Deci i starijima ili bolesnim osobama proliv može, kroz masovno gubljenje tečnosti i soli iz organizma, da nanese teške smetnje u organizmu. Proliv se dijagnostikuje ukoliko je stolica česta, vodena ili retka. Ukoliko traje duže, radi se o hroničnom prolivu.

 

Kod ove smetnje može da vam pomogne čaj od hrastove kore. OVDE saznajte više o tome.

 

Uzroci proliva

 

Osim spomenutih, postoji još niz njegovih uzročnika, a među kojima su stresne situacije i nervoza, problem probave, alergije ili loše podnošenje namirnica poput laktoze i šećera. Proliv možete da dobijete i od određenih lekova.

 

Lekara posetite ukoliko: proliv traje više od pet dana, ako je stolica krvava ili jako tamna, kod pojave visoke temperature, kod nesvestice, slabosti i umora, kod dehidracije, kod jakog proliva nakon putovanja.

 

Kako zaustaviti proliv

 

Prvenstveno je bitno da pijete dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidraciju, izbegavajte mlečne proizvode jer su oni teški za probavu. Izbegavajte masnu i slatku hranu, umesto toga jedite dvopek, banane, pirinač i slane štapiće.

 

Najvažnije je da nadoknadite tečnost i soli koji su izgubljeni prolivom. Najčešće proliv prođe sam od sebe nakon nekoliko dana, a ako se to ne dogodi reagujte brzo i posetite lekara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...