Osluškujte svoje telo

Proverite stanje pluća, sluha i štitne žlezde: 5 kućnih testova koje možete da uradite sami

Iako ne mogu biti zamena lekarskom pregledu, evo nekoliko saveta kako da na jednostavan način proverite zdravstveno stanje
Medicina 26.08.2014. - 22:42h Autor: lisa.rs
Foto: Shutterstok

Zadišete se dok se penjete uz stepenice? Osećate jak bol u leđima ujutru kada ustanete? Uradite ovih pet testova i otkrijte da li je sve u redu s vašim zdravljem.

 

Pomoću male provere možete sami otkriti stanje vaših očiju, pluća, sluha, pa čak i štitine žlezde, ali ovi testovi ipak ne mogu da budu zamena za redovnu lekarsku kontrolu.

 

Štitna žlezda

 

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim nadole, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava a mišići grče. Potom sednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da proverite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

 

Sve što biste trebali da znate o štitnoj žlezdi, pročitajte OVDE.

 

Pluća

 

Stanje pluća možete lako ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stepenice dok s nekim razgovarate. Vežbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vreme je za lekara.

Krsta

 

Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osetite jak bol u leđima odmah ili sutradan kad budete ustajali iz kreveta, vreme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom.

 

Kako da se otarasite bolova u leđima na prirodan način, saznajte OVDE.

 

Proverite sluh

 

S godinama sluh polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uvo začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test s drugim uvom.

Mozak

 

Loša koordinacija pokreta može upućivati na početak multiple skleroze ili skori moždani udar. Sednite uspravno nasuprot nekome i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomera levo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...