Važno

Razlog više za pomirenje: Svađe skraćuju život!

Svađe kod žena su povezane s dugoročnim povišenjem krvnog pritiska, a ta veza nije uočena kod muškaraca
Medicina
00:04h Autor:
Razlog više za pomirenje: Svađe skraćuju život!
Foto: Thinkstock

Česte svađe sa partnerom, prijateljima ili članovima porodice mogu da povećaju rizik za smrt u srednjoj životnoj dobi, objavili su danski naučnici.

Zbog čega se najviše svađamo sa onima koje volimo pročitajte OVDE.

Stručnjaci ukazuju da je takav efekat svađa bio najuočljiviji kod muškaraca i nezaposlenih osoba, preneo je Bi-Bi-Si. Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu napominju da pri interpretaciji njihovih nalaza u obzir treba uzeti osobine pojedinca i sposobnost njihovog suočavanja sa stresom.

Kada jedna sitnica ugasi strast - OVDE saznajte kako izbeći konflikte tokom seksa.

Prema podacima prikupljenima od 9.875 žena i muškaraca starih od 36 do 52 godine, konstantne svađe su bile povezane s 2 do 3 puta većim rizikom za smrt. Inače, ranija istraživanja su već povezala anksioznost s povećanjem rizika za bolesti srca i moždani udar.

Naučite kako da razgovarate sa svojim muškarcem, a da se ne pretvorite u nekoga ko zvoca. Više o tome saznajte OVDE.

Takođe, nalazi američkih naučnika sa Univerziteta Pitsburg sugerišu da su svađe kod žena povezane s dugoročnim povišenjem krvnog pritiska. Stručni časopis "Zdravstvena psihologija" (Health Psychology) piše da veza svađa i povišenja krvnog pritiska nije uočena kod muškaraca.

Uz to, podaci prikupljeni od oko 1.500 ispitanika starih od 51 do 91 godine pokazuju da su svađe u najvećoj meri dizale krvni pritisak ženama srednje životne dobi.

Teško je, ali nije nemoguće - OVDE saznajte kako da naučite umetnost izvinjenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs