Pomozite sebi i drugima

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa: Tri najvažnija saveta i šta nikako ne smete da radite!

U nosu se nalaze sitni krvni sudovi koji su osetljivi i mogu da popucaju iz mnogo razloga

Medicina
Autor:
Kako zaustaviti krvarenje iz nosa: Tri najvažnija saveta i šta nikako ne smete da radite!
Foto: Shutterstock

Krvarenje iz nosa se jednako često događa deci i odraslima, a često će sam pogled na krv izazvati paniku iako svi znamo da taj simptom i ne mora da bude tako opasan.

U nosu se nalaze sitni krvni sudovi koji su osetljivi i mogu da popucaju iz mnogo razloga, poput promene temperature, iritacija uzrokovanih alergijama, suvoće vazduha, stalnim brisanjem nosa, a jedan od uzroka može biti i povišen krvni pritisak. Najgori scenario može biti da je učestalo krvarenje iz nosa uzrokovano tumorima.

Pomozite sebi prilikom krvarenja iz nosa kroz sledeća tri koraka:

1. Ostanite smireni jer paničenje ili vikanje neće nikome pomoći, a posebno ako su oko vas deca jer je poznato da ona slede reakcije odraslih u svojoj okolini, pa ako vide vas da paničite, istu reakciju možete očekivati i od njih. Sedite na stolicu i glavu zabacite unazad. Tako ćete sprečiti gutanje krvi. Dišite na usta. Ako se krvarenje iz nosa upravo događa nekome u vašoj blizini, recite mu da ovo učini.

2. Kada ste seli ovako, vi ili osoba kojoj krvari nos, potrebno je lagano pritisnuti nozdrve prstima i tako držati oko 2 minuta. Polako pomerite prste, a ako krv iz nosa i dalje teče, ponovite ovaj postupak.

3. Svakih nekoliko minuta proverite da li je krvarenje prestalo. Ako krvari i nakon što ste uradili sve što se savetuje u drugom koraku, stavite hladnu oblogu na gornji deo nosa, ne na nozdrve. To bi trebalo da spreči dalje krvarenje.

Ovo morate da zapamtite:

  • Osobu kojoj curi krv iz nosa nemojte stavljati u ležeći položaj jer tako može da dođe do gutanja krvi. Kako smo naveli, najbolje je sesti na stolicu i nagnuti glavu unazad.
  • Treba disati kroz usta a ne kroz nos, a nakon što krvarenje prestane, neko vreme nije pametno duvati nos u maramicu jer to može uzrokovati ponovno krvarenje.
  • Ako krvarenje ne staje, obratite se lekaru. Neki sprejevi za nos mogu pomoći pri kontroli krvarenja, ali prethodno se posavetujte s lekarom.
  • Ako krvarenje ne prestane za 20 minuta, ili ako ste se udarili nos ili ga slomili, potrebna je profesionalna pomoć lekara.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs