ČUDOTVORNO

Ovo je najlekovitija žitarica: Leči sve, od dijabetesa do povišenog holesterola!

Dovoljno je da jedete samo jednu porciju dnevno

Medicina
Autor:
Ovo je najlekovitija žitarica: Leči sve, od dijabetesa do povišenog holesterola!
Foto: Shuterstock

Da li znate da ovsene mekinje imaju neverovatno pozitivan uticaj na organizam čoveka. Ukoliko se već ne nalaze, morate ih uvrstiti što pre u jelovnik. Razloga je mnogo, a ovo su neki od njih.

Ovas je veoma hranjiva žitarica, kod nas dosta zanemarena i potcenjena u ishrani. Mekinje su deo ovsenog zrna koji se nalazi odmah ispod njegovog nejestivog omotača.

Zašto treba da ih konzumiramo češće?

Vlakna igraju značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg tela, a malo nas unosi dovoljnu količinu. Mekinje su jednostavan i brz način da dodamo našoj ishrani tu količinu koja nedostaje.

Da bi osetili neko poboljšanje potrebno je redovno ih konzumirati. One su jako zdrave i pune lekovitih materija, ali neće napravit čudo preko noći.

Evo kako deluju na telo:

Sprečavaju zatvor, ali i pomažu kod duže opstipacije. Pojedite jednu porciju svako jutro i sigurno ćete osetiti olakšanje.

1. Snižavaju nivo lošeg holesterola

Istraživanja su pokazala da rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsenim mekinjama utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola. Kada se nađu u crevima, ona se na neki način zakače za holesterol i na taj način sprečavaju da on bude apsorbovan u krvotok.

2. Smanjuje rizika od pojave dijabetesa

Ovsene mekinje usporavaju varenje ugljenih hidrata pa time smanjuju i brzinu kojim šećer ulazi u krvotok. Telo tako ima više vremena da se izbori sa viškom šećera. Smatra se, takođe da one povećavaju osteljivost na insulin, čime direktno utiču na uklanjanje viška šećera iz krvi. Na taj način su važan faktor koji smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

3. Poboljšava imuni sistem

Beta glukan, koji je deo rastvorljivih vlakana u ovsenim mekinjama, podstiče rad imunog sistema i bori se sa nepoželjnim bakterijama i gljivicama u gastrointestinalnom sistemu. Na taj način one utiču na zdravlje i otpornost organizma u celini.

Jasni znaci da šećer uništava vaš organizam: Ovo su tihi simptomi dijabetesa koje ne smete ignorisati!

foto: Shuterstock

4. Veruje se da smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena

Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da žene koje konzumiraju bar 13g vlakana iz integralnih žitarica, smanjuju rizik od pojave raka dojke za 41% , za razliku od onih koje konzumiraju 4g vlakana ili manje.

5. Pomažu u mršavljenju

Ubrzavaju metabolizam, potstiču rad creva i imaju malo kalorija, samim tim su odlične onda kada želite da skinete kilograme viška.

Na koji način se ovsene mekinje koriste u ishrani:

Upotreba ovsenih mekinja je vrlo jednostavna. Dovoljno je da ih pomešate sa jogurtom, mlekom, kefirom ili sokom od narandže i obrok je spreman.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs