Većina baca koru od pomorandže, a to je velika greška. Mnogi nisu svesni da je sama kora bogata vitaminima i mineralima i drugim hranjivim materijama koja imaju neverovatna lekovita svojstva.
U kori ima 200 puta više vlakana nego u samom plodu, ali i dva puta više kalcijuma, 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata. U kori pomorandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema.
Možete koristiti svežu koru ili je osušiti i od nje napraviti čaj. I jedna i druga varijanta donose puno benefita i lepoti i zdravlju celog organizma.
Evo za šta je sve dobra kora pomorandže:
1. Štiti srce
Čaj od kore pomorandže će zaštiti srce tako što reguliše nivo krvnog pritiska, a on je jedan od najčešćih krivaca za srčane bolesti.
2. Jača imunitet do maksimuma
Dobro je poznato da pomorandža zbog velike količine vitamina C pogoduje imunitetu. Baš kao i sam plod i čaj od pomorandžine kore će jednako povoljno delovati na imunitet, zaštititi vas od prehlade, glavobolje, oterati hronični umor.
Pored vitamina C, u kori se u velikim količinama nalazi ivitamin A, koji takođe jača značajno imunitet.
Ovako se priprema čaj:
Priprema ovog napitka je krajnje jednostavna. Pre nego što upotrebite koru, potrebno je da je dobro operete.
Rastvorite kašiku limunovog soka i kašiku sirćeta u šolji vode, pa potopite pomorandžinu koru, kako biste efikasno uklonili sve štetne materije.
Nakon toga čuvajte koru na tamnom mestu dok se ne osuši. Za to će biti potrebno nekoliko meseci. Osušenu koru onda možete koristiti za pripremu čaja.
Osušene kore prelijte toplom vodom i ostavite da ostoje 3-5 minuta. Nakon toga uživajte u odličnm ukusu ovog čaja.
Kora pomorandže je možda i lekovitijia od samog ploda
