Podaci japanskog superračunara

Ovo je najveći krivac za skok broja obolelih od korona virusa?!

Još jedan podsetnik koliko je provetravanje važno

Medicina
Autor:
Ovo je najveći krivac za skok broja obolelih od korona virusa?!
Foto: Shutterstock

Japanski superračunar pokazao je šta ima najveći uticaj na širenje čestica virusa, a to je upravo ono čemu smo svi najviše izloženi u sezoni grejanja.

Naime, ključna je vlažnost vazduha, pri čemu se kao najveći rizik ističe suv, zatvoren prostor u zimskim mesecima.

Opasna vlažnost ispod 30 odsto

Naučnici su koristili superračunar Fugaku kako bi izradili modele širenja i putanje čestica nalik virusu od zaraženih osoba u različitim uslovima.

Vlažnost vazduha ispod 30 % rezultirala je dvostrukom količinom čestica u vazduhu naspram količine u prostoru s vlažnošću od 60 % i više. Studija je takođe pokazala da viziri nisu efektni poput maski u sprečavanju širenja virusa aerosolom.

Naučnici su otkrili i da je rizik od zaraze u restoranu veći ako sedite pored zaražene osobe, a ne preko puta.

Virus u vazduhu može da ostane satima

Sve veći broj stručnjaka sa sigurnošću tvrdi kako korona virus može da se širi vazduhom. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti revidirali su ovog meseca smernice u kojima su istakli da se patogeni mikroorganizmi u vazduhu mogu zadržati satima, piše Rojters.

Superračunar Fugaku ranije su koristili kako bi otkrili detalje o širenju zaraze u vozovima, kancelarijama i školskim učionicama. Tada se pokazalo da otvoreni prozori u javnom prevozu povećavaju prozračnost dva do tri puta, čime se značajno smanjuje koncentracija štetnih mikroba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs