Štetan uticaj čoveka

Smog ubija: Zagađenje vazduha krivo za svaku osmu smrt u svetu!

Zagađen vazduh se smatra odgovornim za bolesti disajnih puteva, a povezuje se i sa bolestima srca i rakom
Medicina
20:10h Autor:
Smog ubija: Zagađenje vazduha krivo za svaku osmu smrt u svetu!
Foto: Thinkstock

Gotovo sedam miliona ljudi svake godine umre usled posledica zagađenog vazduha, potvrdila je studija Svetske zdravstvene organizacije (SZO). To znači da je zagađenje krivo za svaku osmu smrt, piše Medical News Today.

Broj smrti se udvostručio od prošlog predviđanja zbog čega je zagađenje vazduha postalo najveći rizik za zdravlje iz okoline. Zagađen vazduh se smatra odgovornim za bolesti disajnih puteva, a povezuje se i sa bolestima srca i rakom.

"Zagađenje vazduha je veći rizik za zdravlje nego što se dosad mislilo, naročito za bolesti srca i moždani udar", istakla je doktorka Marija Nira, direktorka Odseka za javno zdravstvo i okolinu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Zemlje sa najvećim procentom zagađenja su u jugoistočnoj Aziji i zapadnoj tihookeanskoj regiji. Skoro 3,3 miliona smrti u tim zemljama je povezano sa zagađenjem prostora, a 2,6 miliona sa zagađenjem vazduha na otvorenom.

Skoro 4,3 miliona smrti širom sveta samo u 2012. godini se povezuje sa ovim zagađenjem zbog kuvanja na šporetu na ugalj, drva i biomasu. Rezultati istraživanja su najprecizniji dosad zato što se koristi bolja tehnologija za merenja, a i više toga se zna o konkretnim posledicama zagađenja. Meri se emisija zagađenja i način na koji se smog "ponaša", a kombinuju se i satelitske slike.

"Zagađenje je najčešće posledica loše politike upravljanja saobraćajem, energijom, otpadom i industrijom. Na tome treba da se poradi, naročito zato što te strategije štede novac namenjen za zdravstvo, a istovremeno paze na klimu", napomenuo je koordinator odseka doktor Karlos Dora.

"Čist vazduh sprečava razvoj bolesti naročito među ranjivijim skupinama kao što su žene, deca i stariji ljudi. Siromašne žene i deca plaćaju cenu unutrašnjeg zagađenja jer udišu vazduh sa šporeta na ugalj i drva", dodala je doktorka Flavija Bustreo iz Odeljenja za porodicu, žene i zdravlje dece.

Svetski stručnjak za rak otkriva 14 zlatnih saveta za dug i zdrav život, a možete da ih pročitate OVDE.

Početak brige o zagađenju i posledice

Veliki smog u Londonu, u decembru 1952., prema novijim podacima odneo je oko 12.000 života. Nakon toga počelo je ozbiljnije da se razmišlja o smogu, zagađenju vazduha i drugačijem pristupu industriji.

Zagađenje vazduha na otvorenom danas je uzrokovalo: 40 odsto bolesti srca, 40 odsto moždanih udara, 11 odsto hroničnih bolesti pluća, 6 odsto slučajeva raka pluća, 3 odsto slučajeva akutne respiratorne infekcije kod dece.

Zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima danas je krivo za: 34 odsto moždanih udara, 26 odsto bolesti srca, 22 odsto hroničnih bolesti pluća, 12 odsto slučajeva akutne respiratorne infekcije kod dece, 6 odsto slučajeva raka pluća.

A koja hrana je odlična za srce i smanjuje rizik od raka pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs