VODITE RAČUNA

Izgled noktiju otkriva sve o vašem zdravlju: Ako primetite ove promene hitno se javite lekaru!

Ove promene nikako ne smete da zanemarite

Medicina
Autor:
Izgled noktiju otkriva sve o vašem zdravlju: Ako primetite ove promene hitno se javite lekaru!
Foto: Shuterstock

Simptomi određenih zdravstvenih stanja se mogu prvo videti na noktima. Promena boje, udubljenja ili promena u kvalitetu noktiju su prvi znak da je vreme da posetite lekara.

Ove promene ne smete da ignorišete:

Mlečno beli nokti

Ovakav izgled noktiju kazuju na oštećenje jetre. Promene boje mogu se javiti kod hroničnih bolesti, ciroze, kada se pojave poremećaji u razmeni keratina, koji su povezani sa progresivnim oštećenjem jetre. Preporučuje se ultrazvuk u ovom slučaju.

Žuti nokti mogu da ukazuju, takođe, na oštećenje jetre praćene žuticom. Pored toga, požuteli nokti mogu ukazivati na onkološke procese i hronične bolesti pluća.

Zuto-siva boja noktiju sa udubljenjima ukazuje na endokrini poremećaj, reumatizam, vaskularnu aterosklerozu, neku hroničnu infekciju ili na postojanje toksina u organizmu.

Modri nokti ukazuju na probleme sa cirkulacijom i bolesti srca.

Bele mrlje na noktima često su povezani sa anemijom i nedostatkom gvožđa, pa se preporučuje davanje krvi za opštu analizu.

Reljefasti nokti. Ako primetite da se na noktima pojavljuju neobična udubljenja to može biti znak da imate problem sa varenjem i digestivnim traktom uopšte. Takođe, ove promene mogu da ukazuju na nedostatak vitamina A i B u telu.

Ako su vam nokti odjednom postali slabi ili često pucaju, proverite rad štitne žlezde.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs